Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5538256 www.bgdnes.bg

Мигранти атакуваха границата при Петрич, пращат армия на помощ (обзор)

Пробвали да влязат у нас с товарен влак. Местните в паника за семействата си

Над 60 нелегални мигранти са преминали незаконно границата ни с Гърция миналата нощ и в съботния ден. На помощ на граничарите бяха пратени армейски групи от Благоевград и София.

Реклама

Едната група от нелегални имигранти е задържана на зелената граница с Гърция, а другата – при проверка на товарен влак, съобщи говорителят на “Гранична полиция” Лора Любенова. По думите ѝ през нощта срещу събота на 50 м от бившето ГКПП Кулата са задържани 34 нелегални емигранти - 16 сирийци и 18 иракчани.

В събота по обяд на жп гара Кулата граничните полицаи са открили в друг товарен влак група нелегални мигранти, които по първоначална информация са афганистанци. Сред тях имало и малки деца.

Мигрантският натиск към България нарасна, след като гръцката полиция ликвидира палатковия лагер край Идомени и опита да премести намиращите се там над 8000 души в бежански центрове до Солун. В търсене на път към Западна Европа част от мигрантите са предприели атака на българската граница.

Нелегалните групи са локализирани и задържани от наряди на граничния полицейски участък, се казва в съобщение на Министерството на отбраната. Чрез двустранния координационен център на ГКПП-Кулата се водят преговори с гръцките власти за връщане на нелегалните мигранти на тяхна територия, твърдят от МО.

В съответствие с плана за съвместни действия с МВР военното ръководство е взело решение да изпрати групи на Сухопътните войски от Благоевград и София, които да помогнат на Гранична полиция при охраната на границата.

Новината за това, че бежански групи са вече в Петрич, предизвика паника сред местното население. “Дойдоха, страх ни е за семействата ни”, коментираха петричани.

Всичко е под контрол, място за паника няма, отговарят местните власти. (24часа)

Реклама
Реклама
Реклама