Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5538272 www.bgdnes.bg

От 1 юли цените на тока замръзват

В 9 топлофикации топлата вода поевтинява от 0,49 до 5%

Цените на електроенергията за битовите потребители от 1 юли ще бъдат променени минимално. Това става ясно от проект на Комисията за енергийно и водно регулиране, който бе публикуван в късния следобяд в петък.

При ЧЕЗ, или на територията на Западна България, в крайните цени, които включват освен тази на еленергия, още и на мрежовите услуги и балансиране на системата, няма промяна. В таблицата на КЕВР е записано 0%.

Реклама

Клиентите на ЕВН в Югоизточна България ще плащат с 0,65% повече.

При "Енерго-Про", или за битовите им потребители в Северозападна България е предвидено дори да има намаление на цената с 0,91%.

Така че в проекта за цени на КЕВР всъщност е записано замразяване на цените на еленергията за регулирания пазар. Експертите на КЕВР са изчилили, че средно се получава намаление на цената с 0,02%.

Предложените промени в цените на еленергията за регулирания пазар ще се разглеждат на открито заседание на 2 юни.

В 9 от 13 топлофикации пък топлинната енергия от 1 юли поевтинява от 0,49 до 5%.
В София цената пада с 4,5% и става 63,80 лв. за мегаватчас. Сравнението е със сега действащите цени, които са от 1 април. В сравнение с октомври 2015 г. намалението е 9,89%..

Във втората по големина топлофикация - в Пловдив, душът поетвинява с 3,54 на сто. Най-голям е процентът на понижението в Плевен - с 5,15, след това е Разград - с 4,97 на сто.

Клиентите на централно топлоснабдяване във Велико Търново ще плащат топлата вода с 3,6% по-малко, във Враца - с 3,59 на сто, а в Русе – с 0,49 на сто.

Реклама

При 3 топлофикации има увеличение на цената. Топлинната енергия в Сливен поскъпва с 4,11 на сто, в Габрово – с 1,06% и на АЕЦ „Козлодуй” – с 1,18 на сто.

Причината за поевтиняването на топлинната енергия в дружествата, които са на газ, е в очакваното намаляване на цената на синьото гориво от 1 юли с 10%.

Реклама
Реклама
Реклама