Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5538286 www.bgdnes.bg

Путин: Румъния и Полша са на мушката ни (обзор)

Руският президент седя на епископски трон по време на служба в Атон

Москва няма друг избор, освен да предприеме ответни действия срещу американския противоракетен щит в Европа, обяви Владимир Путин. Той предупреди Румъния и Полша, че може да се окажат в обсега на Москва, предаде Ройтерс. Руският президент бе на двудневна официална визита в Гърция.

“Ако довчера хората в Румъния просто не знаеха какво значи да бъдат под прицел, то днес ние ще бъдем принудени да предприемем някои мерки за гарантиране на сигурността си”, каза Путин, като добави: “Същото важи и за Полша”.

Реклама

Представител на пакта коментира пред РИА Новости думите на Путин, като напомни, че системата, монтирана в Румъния, не е насочена против Русия, а има възпиращ ефект, най-вече срещу Иран.

Путин говори на брифинг след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Той обърна внимание, че Турция иска възстановяване на отношенията си с Русия, но добави, че

Москва очаква

действия

от Анкара

във връзка със сваления бомбардировач Су-24 в Сирия, което доведе до разрив между тях.

На свой ред Ципрас заяви, че е невъзможно е да има архитектура на сигурността в Европа без Русия като нейна съставна част. Санкциите на ЕС и ответните мерки, наложени от Русия, се отразяват негативно на търговското сътрудничество между Москва и Атина, обясни той.

Броят на руските

туристи е скочил

с 523%

за март 2016 г., изтъкна пък Владимир Путин. Той обясни, че при оретативно решение за визите броят им може да стигне до 3 млн. души.

В събота Владимир Путин бе на поклонническо посещение в Света гора. Той пристигна със самолет от Атина в Солун, пътува с кола до полуостров Атон и след това се качи на корабче. В Карея, главния град на Атон, той бе поздравен от 20 игумени на манастири. Руският президент присъства на служба в негова чест, като седя на епископския трон.

“Атон е източник на нравствените устои на обществото", каза Путин. По-късно той посети манастира “Свети Пантелеймон”, в който живеят 70 руски и украински монаси. Там той участва в честването на 1000 г. от присъствието на руски монаси в Атон заедно с главата на Руската православна църква патриарх Кирил, който пристигна в Света гора в петък. 

Реклама
Реклама
Реклама