Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5539225 www.bgdnes.bg

Килърът Пелов се стопи в килията

Над 10 кг е свалил в ареста рецидивистът Владимир Пелов, който е обвинен за убийствата на братята сводници Цветан Скинара и Марко Петров в Ботевград, научи "България Днес".
Задържаният обяви гладна стачка заради мудни действия на разследващите. В началото на май Пелов заявил пред надзирателите, че няма да сложи залък хляб в устата си, докато не бъдат изпълнени исканията му за извършване на конкретни следствени действия. Молбата му за тях е приета преди повече от два месеца. До момента обаче много малко от исканията му били изпълнени, разкриват близки на арестанта. По тези причини Пелов е подал молба до съда за промяна на мярката му от "задържане под стража" в по-лека. Очаква се до дни в Софийския градски съд да бъде насрочено дело да разглеждане на жалбата.
Самият Пелов пък от момента на ареста си твърди, че няма нищо общо с убийствата на Цветан Скинара и брат му Марко. Заявява, че има алиби за нощта на убийството. Обвиненият за бруталното престъпление разчитал, че именно резултатът от неговите искания ще докаже версията му, че не е бил на мястото и не той е убиецът на циганите. По думите му пред съда по време на делото за мярката той бил задържан, за да се тушира напрежението в града след разстрела на сводниците. За отрицателно време, след като новината за кръвопролитието се разнася в гетото, стотици цигани окупират градския площад. Заплашват с бунт, ако убиецът на техните хора не бъде задържан. Жандармерия и ченгета са изпратени в Ботевград, за да не се стигне до сблъсъци.
Пелов е закопчан часове след разстрела на сводниците. По това време прочулият се в още в мутренските времена с грабежи и убийство на сараф е под домашен арест. Чака произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по негово старо дело за грабеж на златарско ателие, отвличане и стрелба по полицай в Ботевград през 2011 г.
В нощта на убийството на Скинара и Марко Пелов е със съпругата си и свой приятел. Разследващите са доказали, че братята не са застреляни от упор, а от разстояние в тъмното. Покосени са с четири двойни бързи изстрела от професионалист, е заключението на експертите. Безспорно е, че Пелов е сляп с едното око, а с другото вижда частично.
Едно от неговите искания е да бъдат разпитани пред съдия двама свидетели. В първоначалните си обяснения единият от тях казал, че след стрелбата видял бягащ човек. Той бил с тъмен суитшърт с качулка и бил на около 20-25 години, а Пелов е на 43 г. Според него възрастта на този човек била изтрита от протокола. Заради това арестантът настоява за разпознаване, при което свидетелят да каже пред съдия дали в нощта на двойната екзекуция човекът, когото е видял да бяга, е бил Пелов или не. Задържаният носел суитшърта на сина си, който е с голяма златна звезда на гърба и се отличава в тъмното. Двамата свидетели не са посочили този белег на дрехата. Именно заради тези разминавания Пелов иска по-бързо да бъдат направени следствен експеримент и разпознаване от свидетелите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама