Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5539254 www.bgdnes.bg

Прочутият поет и композитор Михаил Белчев: Искам внуче!

Михаил Иванов Белчев е български поп певец, композитор, поет и режисьор. В началото на кариерата си пише текстовете, музиката и сам изпълнява своите песни. Едни от най-популярните от този период са: „Булевардът“, „Младостта си отива“ и „Не остарявай, любов“. Автор е на музика за театрални постановки и филми. Режисьор в дирекция „Художествено-творческа дейност“ в НДК. На няколко пъти за песните си получава първи награди от фестивала "Златният Орфей". Това лято Михаил Белчев навършва 70 години и ще отпразнува юбилея си с едни от най-прочутите имена в родната естрада.

Ина ИЛИЕВА

- Господин Белчев, срещаме се само няколко часа след като ви е връчена награда "Златно перо". Това е голямо признание. Как се чувствате?
- Много съм благодарен. Това е една много чиста награда, тя не е конкурсна. Това е отличие за всичко, което съм свършил през годините. Скоро ставам на 70 г. и това е една хубав подарък. Близо 50 години съм отдаден на работата си. Ако мога, отново ще живея по същия начин. И да върна времето назад, нищо не бих променил.
- Чувствате ли се остарял?
- Не съвсем. Изморявам се понякога... малко.
- Роден сте на 13 август. Това число се счита за фаталното...
- На една дата сме с Фидел Кастро, с Хичкок, с Леа Иванова и Андрей Слабаков. Много харесвам това число, за някои е фатално, но не и за мен. Винаги семейството ми намира начин да отбележи празника ми. При нас е обичай да си почитаме поводите. От сутрин до вечер телефонът звъни, обаждат се познати и непознати. Приятно е да виждаш, че си значим за толкова хора.
- По случай юбилея ви тази година ще имате голям концерт в НДК. Разкажете малко повече за него.
- Концертът е на 21 ноември - Деня на християнското семейство, в зала 1 на НДК. Много хора ще пеят, много мои колеги. Богдана Карадочева, Йорданка Христова, БТР, „Сигнал“, Марги Хранова, Нели Рангелова, Васил Найденов. Всички тези хора през годините са изпълнявали песни по мои стихове и да присъстват на този концерт е един жест към мен, който аз ценя високо. Това са чудесни хора, това е семейството ми. Успяхме да запазим приятелството си.
- Кой ви помага за подготовката за концерта?
- Помагат ми много хора. Моята съпруга Криси е винаги до мен. Намерих много рекламодатели, метростанциите в София например. Веселин Маринов ми даде почти за без пари много важна техника за концерта. Дори каза, че ако нямам възможност, няма да ми иска парите. Това са приятелите!
- Преди няколко седмици имахте важна задача на певческия конкурс "Евровизия", където станахме четвърти. Как се представи Поли?
- Бях председател на журито. Поли Генова се представи перфектно. Повече не можем и да си пожелаем, защото България е малка страна и няма лоби. Професионално и достойно беше представянето й. Неприятно е, че Украйна се заиграха с една политическа карта, което не беше редноо Това не е конкурс за политическа песен. Ако не беше тази песен, можеше и по-високо да сме.
- Поли беше сравнена дори със звезда като Мадона...
- Мразя такива сравнения. Поли е българска певица и е прекрасна. Доказа, че държавата има сили да се бори и за по-високо място. Може и първи да станем. Ако имаме пари, за да участваме, разбира се. Можем само да се гордеем с нашето момиче.
- Вие самият с какво се гордеете?
- Най-много се гордея със сина си Константин. Семейството ми е чудесно, имам прекрасна жена. Синът ми е истински мъж. Млад е и иска света в краката си. Никога не съм го вкарвал в мои обувки, сам е взимал решенията си. Той също се занимава с музика. Когато ме пита за нещо, помагам му с каквото мога. Помогнах му за диска, който издаде миналата година. Ако виждах, че не го бива, нямаше да си позволя да го допусна до сцената, въпреки че ми е син. Това е гладиаторска работа. Всичко зависи от публиката.
- Как сте със здравето? Миналата година лятото излезе информация в медиите, че имате проблеми със сърцето.
- Чувствам се добре. Не знам откъде дойде тази новина. Може би трябваше някаква силна новина покрай разправиите с „Орфея“.
- Тежко ли приехте скандала с краха на "Златният Орфей"?
- Жалко е, че го няма този фестивал. Само ние губим. Бяхме в едно прекрасно място в Европа с него. Държавата се отказа от него и вече няма как да стане. След като събориха Летния театър в Слънчев бряг, фестивалът беше обречен. Показа се как държавата се отнася към подобно място. Вместо да се направи един музей, толкова велики имена са минали оттам, ние го изравнихме със земята и направихме дискотека. Това е безумна простотия!
- Има много неуредици в държавата, които със сигурност ви вбесяват?
- Последните години талантлива нация и не толкова талантливо управление. Културата е визитната картичка на една държава. Има много несправедливости. След всичко, което съм свършил в родината си, в момента взимам 384 лв. пенсия. Това е безумие!
- Освен големия юбилеен концерт, който готвите, по какво друго работите в момента?
- Една книга готвя с моя поезия, избрана през годините. Диск с мои стихове, изпети от колеги. Не е малко и от сега ме втриса. Започнал съм работа по всичко това. Може и да направя през лятото няколко предварителни концерта преди големия. Но не се готвя да почивам.
- С Криси сте една от най-стабилните двойки в тези среди. Какъв е ключът към щастливия семеен живот?
- 33 години сме заедно. Хубава и стабилна двойка сме. Не знам как сме се запазили, нещата просто се случват, разбираме се. Общото мислене и взаимното уважение са ключът.
- Какво си пожелавате за юбилея?
- Пожелавам си внуче. Едно дете ще ме подмлади. Искам мога да пея и да си пиша. Ако това нещо го няма, по-добре и мен да ме няма. Ако спра да работя, трябва да се гръмна. Това ми е животът. До последен дъх!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама