Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5542053 www.bgdnes.bg

32 г. затвор за Владимир Пелов. Ботевград си отдъхна (обзор)

Той научи новината в следствения арест като обвиняем за двойно убийство

Най-известният рецидивист в Северозападна България Владимир Пелов влезе на 25 май в софийския затвор за 32 г. Наказанието е за дързък въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличания, сред които и на дете, и стрелба по четирима полицаи преди близо 5 г. в Ботевград.

Реклама

Пелов е един от най-популярните бандити у нас. Той се прочу, когато бе приет с най-висок успех в специалността “Екология” в Софийския университет. Яви се на изпитите, докато излежаваше друга присъда от 15 г. за убийство на сараф (виж долу). Вместо да миряса и да заляга над учебниците, щом се прибра в родния Ботевград, Пелов поднови престъпната си кариера.

Присъдата на Върховния касационен съд за грабежа на златарското ателие и другите престъпления е обявена на 5 май. Пелов я научава в следствения арест на бул. “Г. М. Димитров” , където е от 26 март. Там е по обвинение за убийство на двама братя в Ботевград (виж долу). Екзекуцията им е извършена в центъра на града, на метри от ограбеното златарско ателие

В решението си

върховните

магистрати

обединяват две

присъди

Едната е 25 г. затвор за грабежа, съпроводен с отвличане на трима души и дете на 9 г., опит за убийство на четирима униформени и кражба на три коли. “Всички тези престъпления са извършени при условията на опасен рецидив”, пишат съдиите. 

Отделно от това Пелов ще лежи още 6 г., 11 месеца и 12 дни. Това е остатък от наказанието, наложено му с предходни присъди. По тях е бил предсрочно освободен през 2010 г. Така общото наказание става 32 г.

Дръзкият грабеж на златни накити в размер на 51 590 лв. става на 27 август 2011 г. Пелов действа с приятеля си от затвора Димитър Иванчев-Шошора. От края на март 2007 до 6 ноември 2009 г. те делят спално помещение №1 в софийския затвор. Заедно са и в група №95.

Пелов е пуснат

Реклама

предсрочно на

28 октомври

2010 г. и се

връща в

Ботевград

при родителите си, жена си и двете си деца - син и дъщеря. Намира си работа - охранител на земеделски комплекс.

Половин година преди него от затвора излиза и Шошора. Кога двамата са се уговорили да нападнат ателието, не е ясно. Две седмици след излизането на Пелов от затвора те се чуват по телефона. 

Ударът е нанесен в 9,24 ч на 27 август 2011 г. Магазинът се намира на 2-ия етаж в търговския център на площада в Ботевград.

Нападението е заснето от 4 охранителни камери. На записите се виждат двама мъже с гумени маски. Единият е със светли дрехи, черна шапка и куртка. Другият - със светла платнена шапка тип “идиотка”, тъмен панталон и тениска и риза, преметната на раменете.

“Това е обир”, крещи бандитът с черната шапка. Насочва пистолет срещу златаря, който опитва да скрие част от бижутата. Блъска манекен и вика: “Помощ, ограбиха ме!”, Нападателят го удря с пистолета по главата и го дръпва от прозореца. Изтичва до щанда, грабва няколко табли с бижута и хуква навън. Другият блъска два щанда и също бяга.

Всичко става за по-малко от минута. Пред магазина бандитите са забелязани от цивилен катаджия, който ги подгонва. Обажда се и на тел. 112 и съобщава маршрута на бегълците. 

В гонката се включват и 2-ма гардове, които пазят обект наблизо. Бандитите стигат до паркинг зад блока на бул. “България” 7, където шофьор на “Форд Галакси” тъкмо откача колана си и слиза. Маскираните отварят вратите, единият насочва пистолет срещу главата му и заповядва: “Карай”. Другият сяда отзад.

Колата потегля, но пътят е препречен от пикап. “Блъскай го и карай”, нарежда въоръженият. Шофьорът обаче спира. Полицаите са вече наблизо и грабителите изскачат от колата, като

част от плячката

им се разпилява

- 11 колиета, 51 чифта обици, гривна и 28 пръстена.

Двамата побягват към кръстовището на бул. “България” и ул. “17 ноември”, като изпускат още една табла с 9 колиета. Свиват в уличка зад блоковете 10, 12 и 14.

Там семейство товари чанти с буркани във форда си. Единият беглец опира пищова в гърба на мъжа и му нарежда да влезе в колата. Другият избутва жената и тя пада. Колата потегля с вдигнат капак. Двама полицаи ги настигат. За да ги спре, единият бандит се прицелва и стреля.

Улицата се оказва без изход и взетият за заложник шофьор спира. Свива се и прикрива с ръце главата си.

Бандидите бързат да излязат от купето. Единият стреля и хуква. В това време полицай се хвърля върху другия, сваля го на земята и го задържа. Това е Шошора, който пропява в ареста, макар и после да се отмята.

Другият се отскубва, след секунди обаче е изненадан от полицейски опел, но бързо се окопитва.

Пак стреля и побягва. Тогава отвлича поредна кола - “Фиат Пунто” с 3 врати, в която са семейство и 9-годишният им син. Нарежда на жената да слезе, а на мъжа да кара. Детето остава в колата. Пуска го след минути. Така Пелов успява да избяга и потъва вдън земя.

Той е заловен на 12 септември във вила в ботевградското с. Зелин, където живеят дядо му и глухонемият му вуйчо. На 17 януари 2013 г. е пуснат под домашен арест от съда, защото страда от глаукома. На 26 март 2016 г., обаче отново е арестуван - за двойно убийство.

Шошора ще лежи в затвора общо 20,5 г. 15 са заради екшъна с грабежа на златарското ателие, а останалата част от наказанието е по стари присъди, по които е бил пуснат предсрочно. 

Приет е в университета с успех 5,88

Владимир Пелов е приет “Екология” в Софийския университет с оценка 5,88 през 2010 г. Пише по темата “Реализация на генетичната информация”.

Явява се, докато е в домашен отпуск от затвора в Кремиковци. По това време излежава 11 г. за убийство на сараф в Пловдив. През май 1997 г. той и Лазар Марков нападат сарафина Ганчо Караиванов пред дома му в Пловдив. Пребиват го с железен прът и изстрелват в гърба му 3 куршума, за да откраднат телефон и куфарче с 4700 германски марки. Полицията преследва Пелов 2 г.

“В килията прочетох много книги. Търся отговор за онова, което сторих, но не успявам да го открия. Имам добро семейство. Съпруга и две деца, които ме обичат. Никой от приятелите и съучениците ми няма подобна съдба", казва той в интервю за “24 часа” преди 6 г.

Пелов е завършил техникума по ветеринарна техника в Костинброд. От малък имал слабост към дивите животни. Веднага след като завършил средно образование, кандидатствал ветеринарна медицина. Изпита в университета в Стара Загора издържал с отличен. Не му достигнал бал от дипломата за средно образование при крайното класиране и не го приели. “После влязох в казармата, а след това в затвора”, обяснява той.

Разследват го за двойна екзекуция. Той отрича

43-годишният Владимир Пелов стана център на внимание в медиите отново на 26 март 2016 г. - ден след двойното убийство на братята Цветан и Марко Петрови от Ботевград. Тогава лично премиерът Бойко Борисов съобщи, че заподозрян за престъплението е рецидивист, осъждан за убийство, който се намира под домашен арест за грабеж и чака потвърждение на 25-годишна присъда. Естествено, ставаше дума за Пелов.

Братята бяха разстреляни около 20 ч на 25 март в центъра на града. Оръжието на престъплението не беше намерено.

Пелов отрича да има нещо общо. “Никога не съм виждал тези хора. Нямам мотив”, каза той пред Софийския апелативен съд. И отново изтъква заболяването си от глаукома. “Та аз не виждам”, оправдава се пред магистратите той.

И допълни, че съвестно е изпълнявал мярката си за неотклонение “домашен арест”.

По неговите думи за убийството на братята научил от дъщеря си, която е в Испания. Двамата говорили по скайп и момичето му казало: “Тате, какви неща стават в нашия град.” После му разказало за двойния разстрел, за който прочело в сайтове.

В 3 през нощта полицаи нахлули в двуетажния дом на Пелов, който е само на десетина минути път от мястото на разстрела. По суитшърта, с който Пелов бил при ареста, бяха открити барутни частици.

Той обаче и затова има обяснение. Суитшърта бил на сина му, а момчето ходило със същата дреха да стреля на стрелбище в София.

Само месец преди убийството из Ботевград бе разлепена листовка, на която Владимир Пелов бе посочен като виновник за палежи, взривове и убийства в града. В нея пишеше, че той е организатор на покушенията, изпълнител е млад мъж с прякор Бореца, а поръчител е местен бизнесмен с прякор Перуката.

Пелов отрича. Твърди, че от около година срещу него се води кампания от Областната дирекция на МВР - София. Непрекъснато му вземали натривки и го подозирали за взривове, като веднъж задържали за 24 часа и сина му.

Реклама
Реклама
Реклама