Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5542476 www.bgdnes.bg

Цените в Гърция се вдигат от 1 юни

От 1 юни се задава ново увеличение на данъците в съседна Гърция. Правителството смята да събере допълнително близо 2 милиарда евро. Гръцката преса пише за „цунами" от поскъпване на редица стоки и услуги. Значително увеличение ще има на горивата, цигарите и алкохола. Цигарите и алкохолът ще скочат с 10%, а бензинът с 6%, съобщи bTV.

По-високи цени се очакват и в туристическите услуги, но само по скъпите острови, като Родос и Кос, където досега ДДС е бил 6%, а сега скача на 13.

Реклама

В най-близкия до България гръцки курорт Аспровалта, в началото на сезона цените, които виждаме върху етикетите на стоките не ни изненадват – същите като у нас, само че в евро. Търговците твърдят, че те ще се запазят такива през целия сезон, въпреки по-високите данъци – поне за най-необходимите стоки.

Увеличават се цените на луксозните стоки, шампоани, перилни препарати, но не и храните. Те си остават на старите цени.

Със сигурност това лято цигарите и алкохолът в Гърция ще са по-скъпи. Увеличението е с около 10 процента и една кутия ще струва около 4 евро. Бензинът вече гони евро и 40, но поскъпването му ще засегне само тези, избрали по-далечни дестинации, защото останалите зареждат още у нас.

Кафето в търговската мрежа също ще поскъпне, но не и това на плажа. И тази година туристите ще имат възможност да си купят традиционното за Гърция фрапе и срещу 3 евро да плажуват цял ден.

За сега търговците не очакват поскъпване на най-купуваните гръцки стоки, като зехтин, маслини и традиционни гръцки сирена.

Реклама
Реклама
Реклама