Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5542500 www.bgdnes.bg

Зам. главният прокурор: Служители на ГДБОП саботираха дело за 14 млн. лв.

Свидетел поискал да му дадат 1 млн. евро, иззети от офис на “Агромах” - били негови, а не на фирмата. И адвокати замесени в скандала

Зам.главният прокурор Борислав Сарафов обвини в понеделник чрез сайта на прокуратурата дознателката от ГДБОП Любомила Ценова и двама нейни колеги, че са се опитали да саботират разследването за данъчни престъпления срещу хора, свързани с “Агромах”.

Реклама

Строителната компания, която е един от крупните изпълнители на обществени поръчки, беше обект на проверка от спецпрокуратурата през март, когато от офиса на фирмата бяха иззети 1 млн. евро със съмнителен произход в сак. Разследването на данъчни престъпления за 14 млн. лв. продължава, но по делото все още няма повдигнати обвинения.

На 20 май полицайката от ГДБОП Любомила Ценова е

завела

гражданско дело

срещу Сарафов

с иск за 30 хил. лв. Делото е образувано на 25 май, но още не е насрочено. Новината за исковата ѝ молба до Софийския градски съд (СГС) бе съобщена от в. “Капитал” преди дни.

“На първо място в мен буди истинско удивление фактът, че темата се повдигна от медиите на кръга “Капитал”, преди самият аз да съм получил каквото и да е известие от съда, респ. до настоящия момент не съм получил и препис от исковата молба, така, както повелява законът.

Очевидно е, че журналистът, подготвил статията, е получил съвършено преднамерено исковата молба още преди тя да е изпратена до страните. Това е съвършено недопустимо и е грубо нарушение на служебните задължения на някого от съда”, казва Сарафов в становището си.

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов се опитал да предотврати порочни практики в разследването на “Агромах”.

Реклама

Шефът на “Агромах” Методи Бачев твърди, че не е вършил престъпления.

Затова той ще иска отвод на съдебния състав по делото. (Какво отговориха от Софийския градски съд - виж на 2-а стр.).

Поводът за иска на Ценова е съвещание при зам.главния прокурор на 13 май, свързано с разследването на “Агромах”.

Тя твърди, че е обиждана и заплашвана от Сарафов в кабинета му.

“Добър ден”, казали тримата дознатели, когато влезли в кабинета на Сарафов според исковата молба на Ценова, а той им отговорил: “Какъв добър ден бе, момичета. Днес е петък, 13-и. Той ще е тройно критичен за вас”, а след това ги заплашвал, че ще им образува дела, които може и да не стигнат до съда, но ще им бъде отнет достъпът до класифицирана информация и ще останат без работа.

Сарафов е категоричен, че не я е обиждал и заплашвал, макар разговорът да не бил “приятелски”. В кабинета му са били още директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, заместникът му Стефан Джолев, няколко висши прокурори и двамата колеги на Ценова от разследващия екип.

Ето как Сарафов описва повода за съвещанието: “На 11 май прокурорите от ВКП Мариана Станкова и Ваня Груева ми докладваха за сериозни проблеми при разследването, предизвикани от

очевидно

недобросъвестно

изпълнение на

служебните

задължения

от страна на разследващите го полицаи от ГДБОП. Същия ден колежките заедно с наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура Томи Наков ми представиха конкретни факти по делото, водещи до несъмнения извод както за тях, така и за мен, че разследващите полицаи работят непрофесионално, нещо повече - очевидно саботират разследването, като го водят към провал.”Дознателката Ценова и колегите ѝ започнали по своя инициатива повторни разпити на свидетели по делото “Агромах”, без да уведомяват наблюдаващите прокурори. Свидетелите променяли първоначалните си показания на 180 градуса и вече не подкрепяли обвинителната теза, а я подкопавали, твърди Сарафов. 

Свидетелите пък били доведени за допълнителните разпити от

бивш колега на

Любомила

Ценова в ГДБОП,

който сега

работел в

известна

адвокатска

кантора.

Бил уволнен от службата преди по-малко от година заради съмнения за корупция.

Сарафов отказа пред “24 часа” да каже името на бившия антимафиот и за коя адвокатска фирма става въпрос.

“Любопитна подробност е, че този бивш полицай и единият от разследващия екип в ГДБОП са близки приятели, в което няма нищо лошо, ако не пречи на работата, но очевидно го прави”, казва още Сарафов.

Любомила Ценова приела за разпит доведения от бившия ѝ колега свидетел Десподов, който заявил, че иззетите 1 млн. евро от офиса на “Агромах” са негови. Полицайката обаче не докладвала на наблюдаващия прокурор за това.

“Свидетелят посочва, че тази огромна сума кешови пари е лично негова, без да уточни откъде я притежава, платил ли е данъци върху нея и т.н. Предоставил я на собственика на “Агромах”, за да я съхранява, защото нямал вяра нито на банките, нито пък на трезорите. В разпита си въпросният свидетел заявява и желанието си 1 млн. евро да му бъдат незабавно върнати. Толкова

нагъл и брутален

опит за “финт”

не бях срещал в

22-годишната

си практика

на следовател и прокурор, като го считам обиден не толкова към прокуратурата, колкото към всички трезвомислещи български граждани, които желаят в страната ни да има, а сенчестата икономика и укриването на данъци да останат само спомен от прехода”, пише Сарафов.

Заради тези факти сарафов предложил делото “Агромах” да се изземе от ГДБОП и да се възложи на следователи към прокуратурата.

“Дали г-жа Ценова е поемала някакви ангажименти, които при това положение вече не би могла да изпълни, аз не се наемам да гадая. Явно Ценова се опитва да оправдае действията си по делото, застраховайки се чрез тази искова молба", казва още Сарафов. Според него е интересно дали молбата на полицайката до СГС е писана във въпросната адвокатска кантора.

В понеделник наш репортер се опита да се свърже по телефона с шефа на “Агромах” Методи Бачев, но той не отговаряше. По неофициална информация най-вероятно е в чужбина.


Съдът: Това е атака,

граничеща с война

“В становището си заместник главният прокурор по недопустим начин уронва престижа на най-големия окръжен съд в България, и то точно в момент, в който ръководството полага огромни усилия този съд да заработи по ясни и прозрачни правила”, се казва в позиция на СГС по повод становището на Сарафов. 

“Само преди месец и половина Висшият съдебен съвет изказа “положително мнение” за свършеното от председателя на съда Калоян Топалов и екипа му и изрази категоричното си несъгласие с медийните атаки към ръководството на СГС. До момента тези безпрецедентни атаки, граничещи с война, идваха чрез анонимни статии в конкретни медии. Поради тази причина и ръководството на СГС не считаше за нужно да им отговаря.

Днес обаче тази атака, неподкрепена с никакви факти, се разпространява от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Недопустимо е заместник главният прокурор да твърди, че има “грубо нарушение на служебните задължения на някой от съда”, пише в позицията на съда.

СГС ще сезира Инспектората към ВСС с искане за проверка на твърденията на Сарафов.

Реклама
Реклама
Реклама