Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5542507 www.bgdnes.bg

Проверяват 10 г. назад всичките имоти на Ценко Чоков, синовете и съдружниците му (обзор)

Ровят и сделките и фирмите на Цветелина Нелова - жената, с която кметът на Галиче живее без брак

Цялостна проверка за собствеността на арестувания кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков, синовете му и още 5-има ще бъде извършена от комисията за отнемане на придобитото незаконно имущество.

Реклама

Вчера от прокуратурата са пратили в комисията и документите, с които я уведомява за повдигнатите обвинения за участие в престъпна група, занимаваща се основно с лихварство.

Ще бъдат предоставени и резултатите от проверката, извършена по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров през януари т. г.

Към нея е включена и Цветелина Нелова, жената, с която Чоков живее без брак.Чрез регистрираните от нея фирми Чоков извършвал голяма част от земеделската си дейност и наемал стотици декари ниви под аренда.

Състоянието на Чоков и приближените му ще бъде проверявано за последните 10 г., като ще се извърши ревизия на всички разходи и приходи, които фамилията и фирмите му са имали за този период.

Ако се установи разлика от 250 000 лв. или повече между официално декларираните доходи на участниците в групата и извършените от тях харчове,

имането им ще бъде

Реклама

конфискувано в полза

на държавата

Обект на прокурорска проверка са и всички имотни сделки, сключвани от Ценко Чоков и близките му. Според разследващите има данни, че Чоков е придобивал земя от хора без наследници, както и че е “купувал” земя от вече починали хора. Чоков вече е подсъдим в белослатинския районен съд за една от имотните си измами, но сигналите за десетки други или са потъвали в папките, или по тях все още се работи.

Най-честата схема, по която Чоков и групата му ставали собственици на земя против волята на собствениците ѝ, е чрез арендата. Нивите първо били наемани за няколко години от крупния арендатор, както сам Чоков се определи пред специализирания съд.

По-късно чрез фалшиви пълномощни и подправени нотариални актове той или някой от неговите близки и приближени ставал собственик на земята. 

Когато през миналата година пак се заговори за проверка за имотните измами, извършени от кмета на Галиче, той чрез свой близък нотариус в Бяла Слатина

успя набързо

да продаде

около 380 дка,

придобити по скандален начин.

Продажбите всъщност бяха формални и нови собственици пак ставаха хора от неговия кръг, а той арендуваше земята от тях.

Чрез имотни измами скандалният селски управник е заграбил стотици декари плодородна земя. Чоков има дългогодишни договори за аренда с почти цялото Галиче. Освен това той притежава хиляди декари обработваема земя в няколко околни врачански села.

Тази година много жители на Галиче решили да не подновяват вече изтеклите си договори си за аренда, но установили с ужас, че не могат да направят това.

Договорите им били

подновени за още 5 г.,

без някой

да ги е питал

или искал съгласието им.

Ценко Чоков попълнил новите договори, фалшифицирал подписите на собствениците на нивите и като кмет сам им удрял печата.

Онези, които решили да се оплачат от своеволията на кмета, веднага били заплашени и предупредени да не правят това, ако искат да останат читави и да не загубят земята си. Чоков не прави тази операция за първи път.

При предишни проверки разследващите бяха установили, че през 2011 г. кметът само

за един ден парафирал

800 договора за аренда

Според шефката на апелативната специализирана прокуратура тепърва предстои много работа по разследване на извършените от Ценко Чоков и съдружниците му имотни измами.

Магистратите ще изискат всички стари преписки и дела от различните районни управления, в които са подавани жалби срещу своеволията на скандалния кмет и заграбваната от него чужда земя.

Реклама