Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5544150 www.bgdnes.bg

Туск: Погледнете колко са различни Бойко и Жан-Клод

"Ясно е, че те са напълно различни един от друг. Погледнете само Бойко и Жан-Клод." Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в реч в Брюксел по повод 40-ата годишнина от създаването на Европейската народна партия (ЕНП). Тя включва в редиците си дясноцентристки партии от цяла Европа. Нейните български членове са ДСБ и ГЕРБ, пише clubz.bg.

"Позволете ми да бъда напълно искрен, когато ви казвам какво мисля за вътрешната ситуация в ЕНП, в нашата политическа партия. Преди да започна обаче, искам да направя важно изявление. Страшно съм горд да бъда в една партия с хора като Жозеф Дол и Ангела Меркел, като Виктор Орбан и Манфред Вебер, като Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов. Разликите обаче не трябва да означават конфликти", каза Туск.

Реклама

Вътрешната ситуация е едно от трите предизвикателствата, пред които е изправена ЕНП.

В партията има място за най-различни мнения.

"Ако говорим открито, ще разберем, че възгледите на Ангела и Виктор се напълно съвместими помежду си и само заедно могат да дадат пълен отговор. Или хората ще търсят други радикални и брутални рецепти как да разрешат кризата", добави Туск.

Същевременно той предупреди, че европейските лидери са се откъснали от народите си и могат да изостанат в надпреварата с евроскептиците, решени да разрушат Съюза.

"Призракът на разпадането преследва Европа. Една визия за федерация не ми се струва най-добрият отговор на това. Ние днес сме отговорни, че посрещаме реалността с най-различни утопии - утопията за Европа без национални държави, утопията за Европа без противоречащи интереси и амбиции, утопията за Европа, налагаща своите ценности на останалия свят", заяви бившият полски премиер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама