Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5544704 www.bgdnes.bg

Свидетели спасиха наркобоса Баретата от затвор - отметнаха се от показанията си (обзор)

Прокуратурата протестира

оправдателната присъда

Златомир Иванов-Баретата, сочен от 15 г. за наркобос, само в рамките на 10 дни получи две противоположни присъди - виновен и невинен.

В понеделник късно вечерта спецсъдът обяви, че бившият командос не е ръководил група за разпространение на дрога в София, Черноморието и Казанлък между 2011 и 2013 г. Оправдани бяха още дясната му ръка Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Малкия от Стара Загора. Според прокуратурата Ториното разпространявал дрога в София и по Черноморието, а Златко Малкия - в Казанлък.

Реклама

Другите 7 дребни дилъри получиха различни наказания - от глоба до 5 г. затвор.

10 дни по-рано 6-годишна съдебна сага сложи край на делото срещу организацията за разпространение на наркотици, ръководена от Баретата и известна като Фирмата. Той бе осъден на 6,5 г. затвор.

Делото, по което Баретата чу “невинен”, бе образувано, докато лежеше в болница след атентата срещу него на стълбите на Съдебната палата на 29 януари 2013 г. Тогава Златомир получи 4 куршума от неизвестен и до момента стрелец. Обвинение му бе повдигнато едва след като се възстанови. Ключов свидетел стана Росен Драгнев-Капитана, обвинен от Баретата, че му отмъкнал 3 млн. лв.

Самият Драгнев не бе разпитан от спецсъда, защото от 2014 г. сякаш е потънал вдън земя.

Ето какво разказал Драгнев пред разследващите.

През октомври 2011 г.

Златомир се

договорил с

несебърския

наркобос

Димитър Желязков-Очите хората му да продават кокаин и марихуана по Южното Черноморие.

По това време Златомир е под домашен арест заради Фирмата. Очите пък е в затворническо общежитие в Бургас. Там попадна, след като се призна за наркоразпространител и сключи споразумение с прокуратурата.

Пред съда очаквано Очите защити Баретата: “От всички подсъдими познавам само Златко. Познавам го от 1995 г., когато тренирахме в една фитнесзала в София.” После го удари на шегички - последно го видял по телевизията, а в периода 2011-2013 г. можел да се срещне с него само ако се телепортирал от затвора.

Един след друг свидетели се отмятаха на процеса от показанията си, дадени пред разследващите.

Изоставен от Капитана, показанията си промени и шуреят му Иван Колев. Прокуратурата го смята за пострадал от Златко, който присвоил негов мерцедес. Със същия автомобил Иванов пристигна пред Съдебната палата във фаталния 29 януари 2013 г.

Реклама

“Нямам

претенции към

Златомир

Иванов

Виждал съм го, но не го познавам. Не съм давал колата на никого от подсъдимите”, каза Колев. Мерцедесът се водел на негово име, но се ползвал от Капитана.

Зет му го завел първо в ГДБОП, а след това и в Националната полиция. Там си говорил с разследващите като приятел. Хвалел се, че ченгетата го пазят.

Колев обвини полицаите, че му дали готови показания, които трябвало само да подпише. В тях се разказвало как ходил в дома на Баретата по поръчение на Капитана, за да му закара джип “Мерцедес”. Той бил със счупено задно стъкло и Златомир се ядосал. След това пребил Колев в двора на къщата си. Заповядал Драгнев да дойде.

“Златомир Иванов не ме е бил. Отидох да оставя джипа и дадох ключовете на човек от охраната. След това Росен Драгнев ме заведе на лекар, платиха по-висока такса за медицинското, но не са ме преглеждали”, каза Колев.

“Всъщност какво се получава - идва едно момче, което е закъсало финансово, представено ми е, че разбира от бизнес, осигурявам му финансирането за дейността и в момента, в който решавам да направя собствената си ревизия, той се свързва с полицията и се правят договорки. Той става основен свидетел срещу мен и образуват дело за наркотици”, каза Баретата по адрес на Капитана.

Анонимен

свидетел също

променя

показанията си

пред съда. Антимафиоти го предупредили, че ако не уличи групата в престъпление, ще лежи 15 г. в затвора.

Ден след оневиняването на Баретата, Ториното и Златко Малкия спецпрокуратурата обяви, че ще протестира решението на съда.

Добрата новина завари Баретата в напрегнат за него момент. Вече 10 дни той очаква прокуратурата да изчисли ще лежи ли в затвора заради Фирмата, защото се оказва, че не е бил свободен повече отколкото му е присъдата. От февруари 2009 до ноември 2010 Златко е задържан. Оттогава до момента е под домашен арест, който също се приспада от наказанието. Никога не е искал промяна на мярката.

Все още висящо на първа инстанция е друго дело срещу Баретата. По него е подсъдим заедно с Милко Милков-Понса и още 3-ма за източване на 8 млн. лв. от ДДС.

През последните 11 г. срещу Баретата са се водили

няколко дела,

които

приключват

с оневиняване

или с

прекратяване

През август 2005 г. той е обвинен за организатор на престъпна група за контрабанда и данъчни престъпления. Делото завършва с фиаско.

Прокуратурата твърди, че Баретата осъществява контрабанда на турски и китайски стоки с фалшиви документи. Престъпната схема действала 3 г. Баретата е задържан на 9 август 2005 г. на ГКПП Калотина на връщане от Германия. Той каза, че се е върнал доброволно. Покрай това разследване домът му в кв. “Драгалевци” бе атакуван от антимафиоти, които иззеха голямо количество законно притежавано оръжие. Междувременно, докато Баретата бе в ареста, прокуратурата раздели делото на две. Само след 72 часа престой в ареста той бе освободен поради липса на доказателства. Цялото обвинение се крепяло на показанията на една свидетелка, която била участник в групата, а това правело показанията ѝ негодни. Баретата напусна ареста срещу подписка. Случаят приключи.

Ноември същата година Златомир Иванов отново попада в ареста. Той бе задържан при операция “Респект”. Тогава бе възобновено и старо дело за рекет.

Баретата и приближеният му Антон Савов-Тони Мамата се срещнали в офис с иранеца Мохамед Абдул ал Хирши. Чрез заплаха за убийство го принудили да подпише запис на заповед за 300 000 долара, които по онова време се равнявали на 522 000 лв., твърдеше прокуратурата.

Освен това поискали да им бъдат предоставени четири автомобила - джип “Гранд Чероки” и три мерцедеса.

На 22 ноември 2006 г. Баретата и Мамата бяха оправдани по обвинението в изнудване на иранеца.

Реклама
Реклама
Реклама