Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5544870 www.bgdnes.bg

Дража Вълчева взела акъла на Тато. Бившата вицепремиерка почина на 85 г.

Дъщерята на Дража Вълчева Саша Стефанова Грозданова и съпругът й Пламен Иванов Грозданов вчера преди обяд се върнаха в столицата от чужбина по повод кончината на някогашната известна функционерка на БКП, позната и като любимка на Тодор Живков - Дража Вълчева.

Вълчева си отиде на 85 години в дома си в София. Дража бе политик от Българската комунистическа партия, кандидат-член на Политбюро през 1974-1981 година и вицепремиер през 1979-1981 година.
Не е тайна, че именно бившият Първи Тодор Живков изстрелва карловската учителка до вицепремиер. Едва ли има по-охулвана жена от комунистическата номенклатура през 60-те и 70-години от Дража Вълчева. От 1961 г. Вълчева е секретар, а след това и първи секретар на Градския комитет на БКП в Карлово. И тогава, след среща с Тодор Живков, започва нейната бурна кариера. През 1966 г. става народен представител, член на ЦК на БКП и секретар на окръжната организация в Пловдив, на която от 1971 г. е първи секретар. Обвинявана е за жестока разправа с неудобни партийни функционери. Людмила Живкова не крие омразата си към Дража и я нарича "кукувицата" - намек, че е заела мястото на покойната й майка в семейното гнездо. За сведенията, че Дража Вълчева е била "твърде близка" до Живков, пише и американският посланик Сол Полански в един от докладите си за драматичните събития през 1989 г.

Реклама


Любопитен факт е, че Дража Вълчева е леля на Захари Георгиев от БСП. Той е женен за дъщерята на нейната сестра. "Всъщност Дража е по-малката сестра на покойната ми тъща Пенка", каза Георгиев. Никога по времето на соца не е разчитал на протекции. "Тъщата ми се пенсионира като стоковед. Нито тя, нито някой друг от рода ни се е домогвал до постове с връзки на Дража", категоричен е Захари.


Самата Вълчева не обичала този начин на издигане. По нейно време не бил партиен активист. Работил само в производството - главен енергетик на млекокомбинат "Сердика" в Пловдив и после шеф на завод "Промишлена електроника". Влиза в политиката и зачерква бизнес кариерата си. Три мандата съветник и 2 пъти кандидат за кмет на Пловдив, депутат в 2 парламента. Повече от 10 г. беше начело на БСП под тепетата. Когато преди години решил да се състезава за кмет на Пловдив, даже посъветвал Дража Вълчева да не идва в града по време на кампанията. "Само мога да ти навредя, ако се появя по митингите", съгласила се тя. "Всъщност, когато аз си взех хляба в семейството, тя тогава вече не беше в Пловдив, работеше в София", разказва Георгиев.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама