Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5605507 www.bgdnes.bg

Крепост на Самуил се разпада

Добромир ДОБРЕВ
Иво АНГЕЛОВ

Реставрираната изцяло и открита преди по-малко от година крепост "Траянови врата" се руши, видя "България Днес".


Мястото привлича множество туристи, тъй като там цар Самуил постига най-голямата си победа срещу византийците. На 17 август 986 г. е разбита войската на император Василий II Българоубиец, която опитва да превземе нашите земи.

Реклама


Значимото за българската история укрепление е скандално обновено с нискокачествени строителни материали. Естетиката и автентичността му са напълно нарушени. При реставрацията са използвани модерни олекотени тухлички, замазани небрежно с вар, които се трошат и ронят като вафли. Новата фасада на крепостта изобщо няма старинен вид. Тя ярко контрастира с малката запазена част от автентичния каменен дувар. "Мястото поразително прилича на скандалното Ларго в центъра на София. Всичко старинно е останало под новите тухли. Изглежда е някаква нова практика културни забележителности да бъдат съсипвани по този начин. Лошото е, че децата не могат да оценят истинското наследство, което имаме", коментираха пред "България Днес" група туристи, решили да посетят крепостта Траянови врата.


Още по-скандалното е, че за реставрацията на Траянови врата са погълнати 3,7 милиона лева европари. От пръв поглед обаче се вижда, че модернизираният обект далеч не струва толкова. Дървените стъпала и прегради са сглобени съвсем паянтово с тънки болтове и вече се клатят застрашително. Алеите из крепостта са недовършени. Най-голям присмех буди паркингът пред туристическата забележителност. Посетителите се майтапят, че може би това е единственият паркинг с кръгово в света. Пътната маркировка е направена напълно неадекватно. Кръговото движение е толкова тясно, че по него трудно може да маневрира дори маломерен лек автомобил. Разположени са и знакове за предимство, въпреки че по пътя почти не минават автомобили.


Друг куриозен момент е, че официално туристи могат да влизат в крепостта до 18 ч. До този час от информационния център събират такса от посетителите. Читатели обаче алармираха пред "България Днес", че след 18 ч. всеки също може да се влезе безпрепятствено, тъй като с лекота се преминава покрай загражденията. Няма и охрана, която да спре прииждащите в по-късните часове хора. В този случай никой не събира и такса, което създава силна неравнопоставеност между идващите рано и по-късно туристи и отправя ясен намек за открито безхаберие.


Крепостта и проходът носят името Траянови врата още от IV-V век. Преди това на пътя от Рим към Константинопол е била изградена грамадна врата. През турската епоха тя е станала известна на западния свят от дневниците на пътешествениците. Като граничен пункт тук е поддържана постоянна охрана и митнически пост. Първите разкопки на мястото датират от 1987 г.


Името на цар Самуил напоследък все по-често се превръща в основна тема на полемики. Паметникът на българския владетел в центъра на София неколкократно беше осмиван заради светещите очи, като впоследствие дори едното око угасна.
Около личността на владетеля има и друга драма. България реши официално да поиска от Гърция костите на цар Самуил да бъдат върнати у нас и да бъдат погребани с почести в църквата "Света София" в столицата. Идеята на инициативния комитет "Да си върнем цар Самуил" бе подкрепена от комисията по култура в Народното събрание. В момента тленните останки на един от най-великите български владетели се съхраняват в Солунския музей, събрани в кутии и кашони.
На специална среща по темата в българския парламент професор Божидар Димитров обясни, че от доста време се водят тайни преговори за връщане на костите на цар Самуил в България, в които е участвал и той. Шефът на Националния исторически музей лансира идеята те да бъдат разменени срещу 32 златни и сребърни съда, открити в манастира "Косиница".


Димитър Енчев, бивш посланик на България в Гърция, потвърди, че от няколко години текат разговори по въпроса.

Реклама
Реклама
Реклама