Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5613816 www.bgdnes.bg

Куриозите на Евро 2016

"Футболът не е въпрос на живот и смърт, а нещо много по-важно", казва легендарният мениджър на "Ливърпул" Бил Шенкли. Думите му точно описват лудостта на тези, които обичаме голямата игра. Защото големите футболни първенства не са просто спортни събития. Те събират емоции и страст. Създават герои и легенди, които се помнят винаги. Евро 2016 не прави изключение.

Светът обича 

Гуми Бен

Едва ли някога помощник-треньорът на КР (Рейкявик) Гудмундур Бенедиктсон е допускал, че ще стане световноизвестен. Но това се случи и то не защото неговият клуб е направил нещо знаменито. Гудмундур Бенедиктсон коментира срещите на Исландия на Евро 2016 и буквално полудя от радост след победния гол във вратата на Австрия за 2:1. Клип с неговите писъци обиколи мълниеносно световните мрежи. Милиони хора го гледаха и споделяха. Гуми Бен не изневери на себе си и след победата на Исландия над Англия на осминафинала.


Ето това чуха зрителите в малката държава след края на мача: "Това е факт, това е факт. Ние няма да се прибираме у дома. Видяхте ли това? Видяхте ли това? Невероятно. Аз не го вярвам. Това е сън. Не искам да се събуждам от този прекрасен сън. Правете какво искате, драги англичани, но Исландия ще играе с Франция в неделя. Франция - Исландия. Може да си ходите вкъщи. Махайте се от Европа. Вървете си. Англия - Исландия 1:2. Приказката продължава."

Реклама

Сърцето

на Бейл


Гарет Бейл, футболистът, за който "Реал" (Мадрид) плати 100 759 417 евро през лятото на 2013, е спал само с една жена. След всеки свой гол уелсецът показва с ръце знак, изобразяващ сърце, и това е поздрав за нея.
Тя се казва Ема Рийс-Джоунс. Двамата са гаджета още от училище. Сега Бейл е на 26 години, а връзката му с Ема е от 10. Футболният път на Гарет не е осеян с рози, но любимата е винаги до него.


След дебюта на Гарет Бейл във Висшата лига с фланелката на "Тотнъм" отборът няма победа с него в състава 1533 минути. Това е един от най-невероятните рекорди на английското първенство. По това време самото споменаване на Бейл в титулярния състав водело до стонове от съотборниците му. Всичко свършва, когато той влиза като резерва срещу "Бърнли" в 85-ата минута при 4:0 за "Тотнъм". Треньорът му казва: "Ако изравнят, търси си нов клуб!"

Шапката
на Чорлука

Защитникът на Хърватия Ведран Чорлука получи лош удар в главата по време на мача на срещу Турция и беше облян в кръв. В двубоя срещу Чехия раната отново се отвори. По време на този мач Чорлука сложи шапка, която много наподобява тези на отбора по водна топка на Хърватия.


Фотографите на стадиона уловиха любопитен момент. На трибуните малко дете беше сложило на главата си шапка за водна топка, подобна на тази, която носи Чорлука.

Анцугът 

на Кирай

Никога не е късно да сбъднеш мечтите си. Доказва го Габор Кирай, който стана най-старият футболист, играл на европейско първенство. Вратарят на Унгария беше на 40 години и 74 дни, когато излезе срещу Австрия в Бордо. И, разбира се, беше облечен със стария сив анцуг. Тази дреха не излиза от неговия сак по време на цялата му криволичеща кариера.
Кирай усетил, че не може да играе за отбора си "Херта" (Берлин) през 2003 г. Причината? Спад на силите, тревожни мисли, безкрайна и заради това безсмислена рефлексия. Потънал в самосъжаление и търсене на душата си, той загубил мотивация. Колебаел се на вратата. Зачестили малки, но неприятни травми.

Веднъж Габор се прибрал у дома след загубен мач и два дни не намирал сили да стане от леглото. Успял да се пребори със себе си и да преодолее депресията. Както и да напише история с отбора на своята страна.

Проклятието

на Пеле

Казват, че две неща са сигурни в живота - данъците и смъртта. Може да се добави и трето - Пеле никога не познава кой ще стане шампион.
Легендата на Бразилия отново защити имиджа си на човек, който изобщо не може да дава футболни прогнози.
В навечерието на Евро 2016 Пеле обяви, че неговите фаворити за титла във Франция са отборите на Англия и Испания. И двата тима вече са аут от турнира. И то още на осминафиналите. Ето какво каза Пеле преди началото на Евро 2016:
"Моите фаворити са Англия и Испания. Англия има много нови играчи, но смятам, че те могат да стигнат до финала. Знам, че англичаните не успяха да разкрият истинския си потенциал на последните няколко големи първенства, но няма никакви причини да повторят това и на Евро 2016." Е, повториха го...

Сблъсъкът на
братята Джака

Гранит Джака се изправи срещу по-големия си брат Таулант в сблъсъка на Албания срещу Швейцария. Гранит игра за "часовникарите", Таулант за "балканските орли". Такова нещо се случва за първи път на еврофинали. Семейството на Джака е албанско, но родителите на двамата футболисти са потърсили щастието си в алпийската страна. Ситуацията в двата тима беше доста объркваща.


Гранит Джака, Валон Бехрами, Блерим Джемайли, Шани Тарашай, Адмир Мехмеди и Джердан Шакири са албанците в състава на алпийската страна.
Фредерик Весели, Миген Баша, Шкалзен Гаши, Таулянт Джака, Арлинд Айети, Амир Абраши, Лорик Цана и Ермир Леняни са родени в Швейцария, но играят за Албания.

Реклама
Реклама
Реклама