Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5617011 www.bgdnes.bg

Малкият принц от пясък

Иво АНГЕЛОВ

Малкият Принц, Батман, Мечо Пух...


Цяла плеяда от приказни и анимационни герои "оживяха" в Бургас.


Професионално изваяните фигури са част от Деветото издание на впечатляващия бургаски Фестивал на пясъчните скулптури, който беше открит снощи. Темата тази година е "Киногерои".


Тарзан, костенурките нинджа, пингвините от Мадагаскар, Рапунцел, герои от филмите "Междузвездни войни" (задължително присъствие на Йода), "Зоотрополис", "Хотел Трансилвания", "Ледена епоха" и "Замръзналото кралство" са другите звездни гости на свръхлюбопитното мероприятие, което се превръща в традиция за морския град.

Реклама


За доброто настроение на публиката по време на откриването се погрижиха момчетата от група "Уикеда".


Организаторите няколко дни предварително призоваваха бургазлии и гостите на града да дойдат на откриването, преоблечени с костюми на любимите си филмови герои. По време на едно от предишните издания в Бургас пристигна лично Дарт Вейдър и даже нахлу неканен в общината. Причината - била направена негова скулптура от пясък, а не бил поканен да я одобри. Тогава той заплаши да се появи на откриването, но за беда заваля дъжд и ситският лорд не дойде. "Вероятно бе възпрепятстван от опасения да не би да му ръждясат металните части, а може да е имал обостряне на хроничната астма", шегуват се организаторите на фестивала.


През последните дни 20 творци от 9 държави извайваха от пясък някои от най-популярните и любими персонажи от големия екран. За осемте си издания досега събитието се превърна в една от визитните картички на Бургас. С всяка изминала година посещаемостта му нараства. Досега е бил разгледан от над 600 000 души.
Сведения за изкуството за изграждане на скулптури от пясък съществуват още от времето на древните египтяни. В днешни дни то придоби огромна популярност със стотиците състезания, провеждани по целия свят. С годините майсторите стават все по-изкусни и произведенията им намират място дори в Книгата на рекордите на Гинес, както и на много рекламни каталози, събиращи зрители от различни кътчета на света.


Първият по рода си Фестивал на пясъчните скулптури в България се проведе през юли 2008 г. в Бургас. В него се представиха световноизвестни творци от Индонезия, Англия, Белгия, Холандия, Ирландия, Русия, Украйна, България.


Цените на входните такси тази година са 1,50 лв. за учещи и пенсионери, 2,50 лв. за групово посещение и 3,50 лв. за възрастни. Деца до 7 години и хората с увреждания ще могат да разглеждат пясъчните фигури при вход свободен. Фестивалът ще е отворен за посещение да края септември - всеки ден и с работно време от 9 до 22 часа.

Реклама
Реклама
Реклама