Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5617031 www.bgdnes.bg

Премиерът Бойко Борисов: Не бързаме за еврото

Иво АНГЕЛОВ

"България има възможност да приеме еврото, но ще го направил колкото е възможно по-късно." Това заяви вчера в кулоарите на Народното събрание премиерът Бойко Борисов.


Изказването му беше провокирано от публикации в медиите, според които шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е поискал и България да въведе ускорено единната европейска валута.

Реклама


"Въвеждането на еврото не е в това искаш или не искаш. В предприсъединителните договори ние сме поели ангажимент да го въведем. Това, че не го правим, е заради допълнителни изисквания и към момента можем да си позволим да се забавим. В предишното правителство с финансовия министър Симеон Дянков искахме да влезем в чакалнята на еврозоната. При ниския бюджетен дефицит, стабилността на банките, огромния фиск резерв, при ниския дълг - имаме възможност във всички критерии да се включим в момента. Но ще го направим колкото се може по-късно", коментира премиерът. И допълни: "Защото на практика - вие не го усещате, както и инвеститорите, чрез валутния борд имаме фиксиран курс и това дава спокойствие. Няма нищо трагично в това, напротив. Колкото по-единна иска да е Европа, нормално е в един момент всички да имаме и единна валута".


Борисов разкри, че досега не е разговарял с Юнкер по темата с еврото. Тя ще бъде разисквана от финансовите министри и шефовете на централни банки.


"Нормално е всички членки на Европейския съюз да имат единна европейска валута, ако искаме Европа да бъде единна", допълни министър-председателят.


Борисов коментира и случая с Ахмед Чатаев-Едноръкия, който е сочен като един от организаторите на терористичното нападение на летището в Истанбул. Той е чеченски сепаратист, като през 2011 г. е задържан у нас при опит да премине нелегално през ГКПП Капитан Андреево от България в Турция. Пловдивският апелативен съд не допусна екстрадицията на чеченеца в Русия по искане на тамошните съдебни власти.


"Службите тогава са си свършили каквото е било необходимо. Не искам да коментирам решенията на съда, защото те се водят и от конвенции, и от международни спогодби. Службите, когато е трябвало, са го задържали", коментира Борисов.

Реклама
Реклама
Реклама