Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5617142 www.bgdnes.bg

Гръмна дупнишката КТБ

Стотици вложители изгоряха със спестяванията си, след като "Дупнишката популярна каса" фалира подобно на Корпоративна търговска банка (КТБ). Собственикът на дупнишката пирамида Георги Близнаков хлопнал кепенците, без да уведоми вложителите и кредитополучателите си. Хитрецът обещавал лихви, по-високи дори от тези в КТБ - 14%, а някои стигали и до 18%.
На вратата на офиса е поставена бележка, че поради процесуални действия касата няма да работи до месец септември. Едно семейство е загубило 200 000 лева, а друг вложител - 150 000 лева. Хората са продавали имоти, за да вложат пари в тази каса.
Десетки жалби са подадени в прокуратурата срещу Близнаков. В момента Икономическа полиция изяснява случая, съобщи говорителят на държавното обвинение в Дупница - прокурор Емил Павлов.
Георги Близнаков е с изключен телефон от няколко дни и не може да бъде открит за коментар.
Сред вложителите в „Популярна каса“ има бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани заради високата лихва от 18%, които давала финансовата институция.
Офисът на "Дупнишка популярна каса" е регистриран преди два месеца на нов адрес в Пловдив, коментират притеснени вложители, направили собствено разследване. Те са притеснени и от мълвата, че преди да хлопне кепенците на нелегалната си банка, Близнаков е купил къща на сина си в Гърция. В града се говори, че фараонът дори е отворил чейнчбюро и заложна къща в Серес.
"Популярна каса" в Дупница е регистрирана през 2009 г. като "Кредитно-спестовна кооперация Дупнишка популярна каса". Близнаков е председател на борда на финансовата институция. Той е собственик на чейнчбюро и заложна къща в Дупница. Негов е и хотел "Съни" в Сапарева баня, който е обявен за продан заради неизплатена ипотека. Водата и токът на хотела са изключени заради неплатени сметки.
Преди около две години беше извършен обир на 20 000 лв. от чейнчбюрото на Близнаков. Тогава в Дупница тръгна слух, че той е закъсал финансово и кражбата може да го тласне към фалит.


Бумът бе през 90-те

Бумът на финансовите пирамиди бе през 90-те години на миналия век. Тогава те никнеха като гъби и зарибяваха хиляди вложители с обещания за бърза печалба. Малко от босовете им стигнаха до затвора. Емблематична фигура от периода на "финансовите пирамиди" е юристът Иво Недялков, шеф на рухналата пирамида "Ист уест интернешънъл холдинг груп". Той излежа присъда и отдавна е на свобода.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама