Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5618148 www.bgdnes.bg

Трима пловдивски съдии пуснали терориста Чатаев

Търсили вариант да го пратят
в Русия, но правото надделяло
Чеченецът е бил освободен още
в залата, дори не е експулсиран
в Австрия

Дали чеченецът Ахмед Чатаев щеше да е сред организаторите на кървавия атентат на истанбулското летище, ако на 21 юли 2011 г. Пловдивският апелативен съд го беше екстрадирал в Русия?

Реклама

“Изключено. Още на границата е щял да бъде разстрелян”, смятат юристи.

Терористът обаче вади късмет и се спасява, поставяйки в патова ситуация нашето правосъдие. От една страна, апелативните магистрати са търсили вариант той да бъде предаден на руските власти.

Везните обаче наклонили към правото - трябвало е да изпълнят стриктно Конвенцията за бежанците. Така чеченецът се измъква, за да продължи терористичната си дейност. Преди това Швеция и Украйна са отказали неговата екстрадиция.

Нашите власти задържат чеченеца през май 2011 г. на ГКПП Капитан Андреево. Той е бил обявен за издирване от Интерпол по искане на Русия.

На 16 юли 2008 г. с постановление на Генералната прокуратура на Русия Чатаев е бил привлечен като обвинеям за участие във въоръжена групировка и извършване на престъпление от терористичен характер.

За тези деяния Наказателният кодекс на Руската федерация предвижда лишаване от свобода от 7 до 15 г., тъй като попада в категорията “особено тежки престъпления”.

Аналогична е санкцията, записана и в българския Наказателен кодекс - до 15 г. затвор и глоба. Защо тогава чеченецът е пуснат?

Реклама

Освободен е незабавно още в самата зала на Пловдивския апелативен съд на 21 юли 2011 г. Трима уважавани магистрати са се подписали под това решение - Недялка Младенова, Христо Белев и Васил Гатов. Те са категорични, че са спазили Европейската конвенция за защита правата на човека, както и Конвенцията за бежанците.

Според тях не са били налице предпоставки да бъде уважено искането на Хасковската окръжна прокуратура, която е постановила Чатаев да бъде пратен в Русия. По това време

той е бил със

статут на

бежанец в

Австрия

и в това си качество не подлежи на екстрадиране. “Спомням си го визуално много добре. Докараха го от Хасково. Едната му ръка я нямаше, откъсната от мина. Делото се гледаше в голямата зала на апелативния съд. Беше пълно с правозащитници”, разказва съдия Васил Гатов.

Интересът към делото е огромен. Бранители на човешките права настояват Чатаев да не бъде екстрадиран, защото в Русия щял да бъде изтезаван и преследван политически. В негова защита са организирани протести в Австрия.

“Не от тези мотиви сме се ръководили в решението.

Трябваше да

изпълним

стриктно двете

конвенции, ратифицирани и от България”, обясни пред “24 часа” Гатов. Докладчик по делото е неговият колега Христо Белев, а председател на състава - Недялка Младенова, сочена за безспорен юрист. Отскоро тя е в пенсия.

“Не приемам, че ако Чатаев е бил екстрадиран тогава, сега нямало да бъде един от атентаторите на истанбулското летище “Ататюрк”. Та през 2011 г. той се е движил свободно в Турция. Там дори не са го арестували, задържан е на нашата граница”, казва съдия Гатов.

Хасковският окръжен съд, който потвърждава екстрадицията, е категоричен, че Женевската конвенция от 1951 г. дава закрила на лица, които не са извършили тежки престъпления. Чатаев е привлечен като обвиняем за периода 1999-2007 г. Самият той е признат за бежанец в Австрия през 2003 г. - 4 г. след началото на престъпната му дейност.

Освен участие във въоръжена групировка той е вербувал лице с цел атентати, а също и финансиране на тероризъм.

Обвиняемият се включил в състава на въоръжените формирования в Чечения през 1999 г. Две години по-късно пристигнал в Австрия, където с други съмишленици организирали набиране на парични средства за закупуване на военна екипировка, компютърна техника, аудиоапаратура и вербуване на нови участници.

Пловдивските

магистрати

признават, че са

били изправени

пред тежък казус - дали да потвърдят решението на хасковските си колеги, или да го отхвърлят.

Те са анализирали в детайли Наказателния кодекс на Руската федерация, който разделя престъпленията на няколко категории - “с неголяма тежест”, “средна тежест”, “тежки” и “особено тежки”.

“На базата на сравнителния анализ се налага изводът, че деянието на Чатаев не е тежко”, пишат пловдивските съдии.

Основният им мотив да откажат екстрадицията е, че в Русия Чатаев ще бъде подложен на политически гонения. Към делото е било приложено и писмо от Обществото на затворниците в концентрационните лагери на Чеченската република Ичкерия, които описват мъченията там.

Според хасковския съд това становище няма доказателствена стойност, тъй като не е ясно кога, къде и от кого е регистрирано това обединение.

Пловдивските им колеги обаче се мотивират, че България е ратифицирала Конвенцията за статута на бежанците. Според нея нито една държава няма право да експулсира и връща бежанец до границата на територията, където са били застрашени животът и свободата му заради неговата религия, раса, националност, политически възгледи и принадлежност към дадена социална група.

Апелативните

съдии изтъкват,

че предаването

на Чатаев на

Русия е

недопустимо, защото престъпленията, за които е обвинен, са извършени на територията на Чечения и Австрия.

С този аргумент отказват екстрадицията му и отменят решението на хасковския съд. Ахмед Чатаев е бил освободен незабавно още в залата. Той дори не е бил експулсиран в Австрия. Не е ясно накъде е поел, след като е получил свободата си в Пловдив.

Постановлението на апелативния съд е било окончателно и не е подлежало на обжалване.

Едноръкия окървавил

и Париж през 2015 г.

Ахмед Чатаев заема толкова високо място в йерархията на “Ислямска държава”, че може би е сред организаторите на атентата в Париж през ноември 2015 г. Това твърдят източници от руските разузнавателни служби, цитирани от в. “Комерсант”.

Чеченецът стои и зад атаките в истанбулския туристически квартал “Султанахмет” и главната търговска улица “Истиклял” в града през тази година, пък пише в. “Хюриет”. Изданието твърди, че Чатаев е шефът на клетката на “Ислямска държава” в Истанбул.

Според САЩ организаторът на клането на летището в Истанбул е враг №1 в руския регион Северен Кавказ. “Чатаев е топлейтенант на “Ислямска държава” и един от най-доверените помощници на министъра на войната на групировката”, каза председателят на Комисията за вътрешна сигурност на САЩ Майкъл Маккол, цитиран от Си Ен Ен. Тримата терористи на летище “Ататюрк” са ръководени от Чатаев, който е известен с прозвището Едноръкия, твърдят турски медии.

След като преминава в редицата на джихадистите през 2013 г. заедно с още двама души от Северен Кавказ - Якуб Ибрахимович и Абдула Абдулаев, Чатаев започнал да набира млади руснаци за ислямистите. Те примамвали младежи чрез социалните мрежи. Едноръкия и другарите му се срещали с вербуваните в Турция, където ги снабдявали с фалшиви документи и ги насочвали към Сирия, където те преминавали специално обучение, пише още в. “Комерсант”. В последните години търсели деца от имигрантски семейства, които притежават паспорти на страни от Европейския съюз, съобщи в. “Дейли мейл”. Чатаев ръководи специален отряд от над 130 души. Той се грижи за екипирането им, а бивши офицери от армията на Ирак - за тренировките. Бойците му се обучават за атентати както в Русия, така и в Европа.

Преди да се издигне в “Даеш”, Чатаев е част от екстремистката групировка на Доку Умаров “Кавказки емират”. Службите в Русия го издирват над 15 г. заради участие в групировка, която се биела срещу руски части по време на втората чеченска кампания. Чатаев е хванат от Москва, но през 2003 г. успява да избяга в Австрия.

Там получава статут на политически бежанец, след като разказва за мъченията, на които е подложен при разпитите в руски затвор, съобщи Нюзру.

Чеченецът твърди, че полицаите отрязали ръката му, но според руски медии тя била ампутирана след тежко раняване в бой. През март 2008 г. Едноръкия е арестуван заедно с други чеченци на ферибот в шведския град Трелеборг. В кола на името на Чатаев полицията открива автомати “Калашников”, взривно вещесто и патрони. Пред съда терористът твърди, че арсеналът бил подхвърлен нарочно, за да бъде арестуван. Той е осъден и остава в шведски затвор повече от година. След като е освободен, се мести в Украйна. Там обаче също е арестуван, но този път по искане на руските служби. До дело за екстридация не се стига, тъй като правозащитни организации поемат кампания за защита на чеченеца, като се позовават на бежанския му статут.

През май 2011 г. Ахмед Чатаев отново е задържан, този път в България. През 2012 г. го арестуват в Грузия след сблъсък между отряд от въстаници срещу грузинските служби за сигурност. При конфликта са убити 11 бунтовници и трима полицаи. Чеченецът бил тежко ранен при сраженията и заради раните му се налага да ампутират стъпалото на единия му крак. Пред съда Едноръкия обявява, че няма нищо общо с бунтовниците. Той твърди, че е повикан от служителите на антитерористичния център към МВР на Грузия, за да проведе преговори за предаване на въоръжената групировка. След като лежи няколко месеца под домашен арест, съд в Тбилиси оправдава Чатаев. След това той заминава в столицата на джихадистите сирийския град Рака.

През октомври 2015 г. САЩ го включват в черния списък за борба с тероризма. Засега съдбата му е неизвестна. (24часа)

Реклама
Реклама
Реклама