Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5618630 www.bgdnes.bg

Дупнишката пирамида биела по лихви КТБ

Пирамида в града на братя Галеви гръмна и ужили стотици хора. Става въпрос за Дупнишката популярна каса, която привличала клиенти с бомбастични лихви. "Даваха по 14%, повече дори от фалиралата КТБ. На някои дори са им предлагали 18% годишно за по-големи суми", разказаха потърпевши пред Нова телевизия.

Първоначално всичко вървяло нормално. През първата година на хората им била изплатена лихвата. Това ги накарало да внесат още пари и да привлекат нови клиенти за "касата".

Реклама

През юни обаче фалшивата банка фалирала и била обявена в несъстоятелност, а собствениците й потънали вдън земя. Ужилените са загубили различни суми - един 200 000 лева, друг 150 000 лева, трети 55 000 евро и така нататък .

Едни са продавали имоти, за да вложат пари в касата. Други превеждали част от пенсията си, за да натрупат достатъчно спестявания за ремонт у дома. Трети влагали в касата парите на децата си, които им превеждали от чужбина.

Сред вложителите в "Популярна каса" има бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани. Говори се за депозити от над 200 бона.

Пенсионерът Емил Лазаров изгорял с 50 000 лева в "Дупнишката популярна каса". "Случайно минах оттам и

гледам на таблото - годишна лихва от 14%. По това се подведох", разказа Емил пред Нова тв. Внесъл първите 20 000 лева от спестяванията си. Подписал договор, но не го прочел. После видял, че популярната каса е регистрирана като кооперация, а той е вписан като неин член. В началото всичко било наред и прибирал обещаните лихви. Затова внесъл още 30 000 лева. За три години взел над 8000 лева от лихви. И така до юни тази година, когато офисът затворил и Емил Лазаров разбрал, че "Дупнишката популярна каса" е фалирала. "Взимам пенсия 295 лева и съм на чиста нула. Целият ми живот съм спестявал по малко и мислех, дойде ли падежът, да изтегля тези пари и да изкарам, колкото ми остава да живея. Ако няма правосъдие, съм решил да взема една туба, да отида пред Президентството и да се запаля", заканва се Емил. На адреса в Пловдив, където преди два месеца е преместено седалището на сдружението, няма никой. Телефонът за връзка е изключен. Председателят на касата Георги Близнаков не е открит и в апартамента му в Дупница.

В районната прокуратура пък вече има внесени 38 жалби от потърпевши.

Реклама

Първата е подадена още на 11 април - преди касата да фалира, но развитие по случая няма. Един месец районната прокуратура в града не предприема нищо, разказа една от ужилените пред Нова тв. Според местните хората собствениците на "касата" са покровителствени от високо и за това срещу тях не се предприема нищо.

Това обяснявало и как хора на собствениците на фалиралата каса продължават да раздават и събират бързи кредити недалеч от мястото, където е затвореният офис на "Дупнишката популярна каса".

Сега на вратата му е поставена бележка, че поради процесуални действия касата няма да работи до месец септември. Собственици на магазини до офиса пък разказват, че в продължение на две седмици всяка сутрин са идвали по 10-15 човека, за да разберат какво ще стане с парите им.

Всъщност още на 13 юли Пловдивският окръжен съд е обявил, че "Дупнишка популярна каса" е в неплатежоспособност и е открил производство за несъстоятелност. Постановена е обща възбрана и запор върху имуществото и прекратяване на дейността. Длъжникът и кредиторите са известени, че спряното производство може да бъде възобновено в срок от една година от вписването на решението, което е въведено в незабавно изпълнение.

Говорителят на Районна прокуратура в Дупница Емил Павлов потвърди за подадените жалби срещу собственика на "Популярна каса". Вече е образувана предварителна проверка по искане на прокурор Димова въз основа на подадените жалби. В момента Икономическа полиция в РУП - Дупница изяснява случая.

Гръмналата пирамида е регистрирана през 2009 г. като кредитно-спестовна кооперация "Дупнишка популярна каса". Основатели са собственикът на "FS Холдинг" Давко Давков от Дупница, Владко Владимиров, Валентин Благоев и Георги Близнаков, който е председател на борда на финансовата институция.

Източник Стандарт

Реклама
Реклама
Реклама