Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5618675 www.bgdnes.bg

За първи път държавата конфискува кораб

По решение на Великотърновския съд ще бъде реквизиран плаващият

ресторант "Балканска принцеса"

Добре познатият на русенци моторния кораб - ресторант "Балканска принцеса" да се отнеме в полза на държавата, реши Апелативният съд във Велико Търново. Той отменя решение по дело на Русенския окръжен съд, с което бе отхвърлено искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Органът поиска да бъде конфискуван в полза на държавата моторен кораб "Балканска принцеса". Плаващият ресторант е собственост на фирма „Ювелир 90” ООД, управлявана от Васил Кънев, който бе обвинен и съден за контрабанда на горива. Закупен е през 2001 година за малко над 77 000 лева. Освен кораба, Комисията поиска от съда да отнеме и хотел „Ювелир“, три мерцедеса и едно сузуки, както и над 344 000 лева от Васил Кънев и бившата му съпруга.

Реклама

Всичко е било оценено на обща стойност 873 304 лв. Този иск обаче бе отхвърлен от Русенския Окръжен съд и решението било обжалвано пред апелативните магистрати от Велико Търново. Потвърдена е обаче останалата част, в която е отхвърлено искането за отнемане на хотел "Ювелир". Комисията може да конфискува още различни суми в голям размер, сред които 93 551,06 лева; 120 000 лева; 50 дружествени дяла, по 100 лева всеки, от капитала на "Ювелир 91" ЕООД, в размер на 5000 лева; 255 дружествени дяла от капитала на "Ювелир 90" ООД в размер на 2 550 лева; 245 дружествени дяла от капитала на "Ювелир 90" ООД в размер на 2 450 лева.

Апелативният съд осъжда Васил Кънев да плати и държавна такса от 16 830,60 лева. Ако това решение на Темида влезе в сила, корабът ще стане първият в историята на България, който е бил отнет по настояване на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Ако бъде обжалвано обаче, думата ще има Върховния касационен съд, койтощ трябва да се произнесе по казуса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама