Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5652251 www.bgdnes.bg

Убиецът Хюриет грабил в Германия

Тройният убиец Хюриет Сюлейманов бил заловен в Германия по сигнал, че е участвал в престъпна банда, която отмъквала скъпи возила и тарашила къщи. По думите на българи, живеещи в Щутгарт, циганинът извършвал набезите заедно със своя брат и още няколко избягали от правосъдието в България роми. Според запознати бандитите обикаляли югозападната немска провинция Баден-Вюртемберг и задигали главно среден клас беемвета и аудита, които моментално изпращали у нас. Бандата попаднала в полезрението на ченгетата, след като Сюлейманов бил обявен от българските власти за международно издирване, коментира нашенец, запознат с дейността им.

На 5 май 2014 г. Хюриет премаза с колата си край Луковит четирима младежи. Рецидивистът с над 90 висящи производства и без шофьорска книжка остави на пътя в локва кръв безжизнените тела на 20-годишните Владислав Горанов и Николай Менков. Цветелина Таслакова и Иван Гьомишев бяха ранени тежко, като момичето издъхна след поредица от операции, а момчето остана потрошено за цял живот. Пуснат под домашен арест в началото на 2015 г., той успя да духне през Дунав мост, подкупвайки граничен полицай, като до 21 юни т.г. бе в неизвестност. В момента Сюлейманов търка нара в германски кауш в очакване да бъде екстрадиран. Тук той трябва да излежи 15-годишната си присъда, постановена от три съдебни инстанции.


"Не изключвам немците да са се активизирали не заради европейската заповед за арест, а защото са спипали този примат в крачка", заяви майката на прегазената Цвети Валя Таслакова. Като юрист тя обясни, че ако тези сведения се окажат верни, скоро няма да видим Хюриет в български затвор, тъй като той ще бъде съден от тамошните магистрати и ще трябва да излежи евентуалната си бъдеща присъда. Чак тогава ще го пратят в България. Другата възможна хипотеза е да изтече едномесечният срок по процедурата за екстрадиция и до 10 дни да видим Сюлейманов зад решетките.
"Каквото и да стане, важното е, че убиецът най-накрая е заловен. Ако питате мен, мястото му не е в затвора, а там, където прати децата ни. Аз ще продължавам да се боря с личните си демони и ще потискам желанието си да унищожа този маргинал", заяви пред "България Днес" почерненият родител.
Майката на загиналия в зверския удар Влади - Галя Горанова, пък е категорична, че Хюриет е събирателен образ на човека, който не бива да бъде търпян. Според нея нещата с пращането му у нас може и да се осуетят.
"В българските затвори условията са нечовешки. Според европейските конвенции понякога се отказва екстрадиция, но искрено се надявам това да не стане в нашия случай."
До дългоочаквания благополучен край роднините на загиналите деца преминаха през низ от перипетии. Циганинът Хюриет бе обвинен, че е шофирал с превишена скорост, без да има книжка, и е навлязъл без причина в насрещното движение. Веднага след катастрофата той направи опит да се укрие и да прехвърли вината за произшествието на приятелката си. По време на процеса стана ясно, че Сюлейманов има 15 присъди. Малко по-късно той успя да избяга от страната. Месеци наред обаче беглецът не бе качен на сайта на Интерпол заради бюрократични пропуски. Повече от година, докато у нас задочно течеше процесът срещу него, той си пиеше спокойно бирата в Германия, фучеше с БМВ по немските магистрали и крадеше коли. В крайна сметка циганинът получи присъда от 15 години затвор, която е окончателна и не подлежи на обжалване.

Изграждат храм за загиналите деца

Борбата в името на справедливостта на осиротелите родители взе и друга форма. В памет на Влади, Цвети, Ники и на всички загинали деца от град Плевен сдружение "Справедливост" предприе нова кампания за събиране на средства за ремонт и реставрация на храм "Света Троица" в града под наслов, че вярата в справедливостта е водещата им сила.
"Нека в памет на децата ни, които не са сред нас, за да сме пример за благородство и чест на живите деца, да увенчаем и тази кауза с успех!", споделят инициаторите на кампанията.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама