Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5656925 www.bgdnes.bg

Дядо Добри на 102 г. с грозде и пъпеши

Посреща в Скравена рождения си ден

Борислав РАДОСЛАВОВ

Грозде, пъпеши и диня! С такава плодова трапеза посреща рождения си ден дядо Добри!


Живият светец от Байлово навършва днес 102 години! Роден на 20 юли 1914 г., достолепният старец посреща празника си този път в ботевградското село Скравена.


"Там е при една от дъщерите си, която се грижи за него. Замина там преди две седмици. Дотогава за него се грижеше другата му дъщеря - Богдана, която живее в софийското село Елешница", споделиха пред "България Днес" от най-близкото обкръжение на благочестивия столетник.

Реклама


Богдана е пътувала до Скравена и е занесла на татко си най-любимите му плодове. Грижовната дъщеря е зарадвала дядо Добри с грозде, пъпеши, диня и праскови.


"Зарадва се като малко дете, защото много ги обича. Хапва ги с удоволствие всеки ден, ако ги има. Там остана и за рождения си ден. Най-близките му хора знаем отлично, че той изобщо не си обича рождените дни и по никакъв начин не ги празнува. Така е и тази година. Ако му кажем, че сме му приготвили изненада с празнична трапеза, на мига той ще тръгне за друго място или ще помоли да го закараме в манастир, параклис или при близък човек от семейството", разказаха пред вестника хората около дядо Добри.


Хорски слухове пратиха на легло най-големия дарител на храм-паметника "Александър Невски". Според твърдения на жители на Скравена и близки села дарилият повече от 35 000 лв. на патриаршеската катедрала е болен и се чувствал зле от известно време.


"Това са пълни глупости! Дядо Добри е в отлично здраве, а хората могат да си говорят каквото искат. Като влезеш в селото, могат да ти кажат, че е болен и не става от леглото, а в края му да се учудят и да отвърнат, че са го видели преди малко в градината бодър и в добър дух. Истината е една - той е в много добро здраве! Проблеми има само със слуха, но той е от много години и се знае", разказаха пред "България Днес" близките на достойния и почитан столетник.


И добавят: "Дядо Добри казва, че България е на Бог кръстена. И че родината ни ще тръгне нагоре, когато започнем да правим безкористно добро на другите и да не търсим отплата. Когато спрем да гледаме в чуждата паница, което вършим все по-често. Когато спрем също да гледаме и само в собствената си паница и да не уважаваме другите. Прави добро и ще ти се върне добро, казва той. И наистина трябва да се замислим над думите му", разказват още най-близките на благочестивия дядо.

Реклама
Реклама
Реклама