Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5662725 www.bgdnes.bg

Майката на Петко от Лясковец го прежали

Майката на стрелеца Петко Петков от Лясковец, който бе осъден доживот, все по-рядко го посещавала в затвора, научи "България Днес".

"Прежали го, след като разбра, че всичко е нагласено. Той няма какво да му мисли, нито ще го пуснат, нито ще му намалят присъдата", разказа пред вестника братът на майката Стефанка - Тодор Шаранков.
Самият Шаранков сподели, че от нерви покрай случилото се в къщата на сестра си и мъжа й се е поболял неизлечимо.
"Зле съм и май няма да ме бъде, но само Бог може да каже още колко ми остава", каза Шаранков с треперещ глас, без да уточни каква точно е диагнозата му.
Именно заради неговото заболяване Стефанка започнала по-рядко да посещава сина си.
"Женен съм и имам деца, та има кой да се грижи за мен, няма нужда тя да идва. То и тя знае какво ме сполетя и това са още тревоги, които я съсипаха", добавя Тодор Шаранков.
Вуйчото на Петко взе отношение по изявлението на зам. главния прокурор Ася Петрова, която каза, че хора с психични заболявания имат разрешения за притежание на оръжие.
"На един му дали дори да се пази с картечница. Ми то тук няма държава, защо да не му разрешат. Който си плати, получава каквото иска. Петко си имаше оръжие, но както съм казвал, нито той, нито сестра ми са луди. Всичко се случи заради некадърните полицейски шефове, затова и загина човек", заяви Тодор Шаранков.
Той отново добави, че никой в семейството не таи надежди, че доживотната присъда на Петко може да бъде намалена от Великотърновския апелативен съд, където делото срещу него продължава на втора инстанция през октомври.
През ноември миналата година той получи доживотен затвор без замяна при специален режим. 54-годишният мъж бе признат за виновен, че на 14 март 2014 г. е застрелял баретата Емил Шарков и е направил опит да умъртви още петима полицаи, изпратени на акция в барикадираното му жилище, за да изземат незаконния му боен арсенал. Той бе осъден и за 4-те пушки и карабини, както и 343-те броя боеприпаси, намерени в дома му.
Петков ще трябва да плаща и 390 000 лв. кръвнина на съпругата на убития Шарков – Милена, и дъщеря му Теодора, както и на родителите Ваня Рибчева и Емил Шарков. Неимуществени вреди от 10 000 лв. бяха признати и на един от пострадалите командоси, който е бил прострелян при акцията. Петко Петков бе осъден да плати и над 52 000 лв. направени разноски по делото и държавна такса върху уважения граждански иск.
"Напълно съм невинен и ще го докажа. Сега започва голямата битка. Аз ще сваля превръзката на Темида", извика тогава Петко след произнасянето.
Делото в Апелативен съд - Велико Търново, е образувано по протест на Окръжна прокуратура - Велико Търново, и въззивни жалби от защитата на подсъдимия и от него лично.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама