Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5664794 www.bgdnes.bg

Делфините са ни братя

Мозъкът им е по-голям от човешкия, общуват чрез телепатия, боледуват като нас

Симеон ДЕМИРЕВ

Защо хората обичат делфините?
Този въпрос е особено актуален, след като на родното Черноморие бяха намерени десетки умрели делфини, което разчувства мало и голямо, та се наложи чак премиерът да се намеси.
Освен че са симпатични и изглеждат вечно усмихнати, водните бозайници са ни и нещо като братя. Хората и делфините си приличаме по куп неща. Те имат скелет, подобен на нашия. Притежават и мозък. Даже е по-голям от човешкия. За разлика от нас, те използват 90% от него, а ние само 20%. Експертите са категорични, че мозъкът на делфините е с 500 грама по-тежък от този на хората. Най-съществената разлика е, че те имат над 100 зъба, дори повече от крокодил.


Любовта между човека и водните ни братя датира отпреди 10 милиона години. Една от теориите е, че делфините и хората са съжителствали заедно.
"Прародителят на човека и делфина е общ. Те са останали в морето, а ние сме излезли на сушата", обясни пред "България Днес" Христо Иванов, един от мениджърите в делфинариума във Варна.
Хората в Древен Рим и Древна Гърция са обожествявали делфините. Те са били издигани в култ. За древните хора делфините са били нещо свещено. Това е така, защото водните бозайници са спасявали хората. За това има сведения в летописи от далечното минало. Много са историите, достигнали до нас още отпреди новата ера, за хора, нападнати от акули, чудовища или просто такива, които се давят, спасени от делфини. Според мнозина бозайниците дори си говорят и когато е необходимо, разказват един на друг за изпаднали в беда хора.
Това за жалост се оказа мит. С напредването на технологиите са направени куп изследвания, които показват, че те издават само звуци. За разлика от хората, доста по-силно. Честотата на звука при делфините е от 30 до 300 000 килохерца.
Въпреки това между делфините има връзка.
"Хората общуваме чрез език, а те чрез нещо подобно на телепатия", казва Иванов.
Според него делфините сканират всичко, което видят. Това е и основната причина те да не ни нападат.
"Виждат триизмерно. Сканират всичко, което забележат. Може би затова, когато ни зърнат, не предприемат никакви действия. Те виждат, че сме сходни на тях, и не съзират опасност. Дори в по-ново време няма случай, в който делфин да е атакувал човек", разкрива специалистът.
Той споделя и още една прилика между хората и големите бозайници.
"Делфините се разболяват от същите болести, както и ние. Те хващат грип, бронхит и други. Както хората, така и делфините се лекуват най-вече с витамини", обясни спецът.
Иванов смята, че любовта на човека към делфина е изградена на подсъзнателна връзка. Хората също приемали водните обитатели като много близки. Според експерта делфините изпращали послания на хората. С тях те вдъхвали любов.
"Ние със сигурност усещаме това послание. Хората винаги са настроени доброжелателно към тях", заключава Иванов.
Според него е грешно да се смята, че делфините се дресират.
"Те разбират всичко, което им се каже. Ние в делфинариума не ги дресираме. Това означава да ги бием и да ги мъчим. А това не е така. Делфините си правят номера постоянно, не само при нас. В свободни води те също показват умения. За тях това е нормално. Те изпитват най-голяма наслада от овациите на публиката. Това им доставя върховно удоволствие", обяснява мениджърът в делфинариума.

И те се сърдят

И делфините се сърдят като хората, обясни Иванов. Караницата между тях се състояла в това да се побутват с носове.
"В делфинариума сме имали много случаи на разпра между делфини. Когато някой раздразни другите, те го гонят, подобно на хората. За целта го избутват с нос настрани", разказа той.

Реклама

Жените плачат, като плуват с тях

Много жени плачат, след като се докоснат до водните ни братя. Това разкри един от мениджърите на делфинариума във Варна.
"Когато жени плуват сред делфини, те излизат разплакани. Питали сме ги защо, а отговорът е - от радост. Отдавам това на факта, че жените са по-емоционални от мъжете", казва Иванов.

Най-известният

По-възрастните помнят невероятната детска класика "Ум белият делфин". Това е анимационен френски телевизионен сериал, излъчен за първи път през 1971 година по втори канал на френската телевизия. Разказва се за приключенията на бял, много красив и умен интелигентен делфин, който винаги спасява своите приятели - 13-годишния Ян и 7-годишната Марина от опасности. По време на тези приключения Ум намира един женски бял делфин и двамата имат малък делфин, наречен Титум.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама