Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5665601 www.bgdnes.bg

Синът на Марто Лудия крадял за “Левски”

Явор Първанов и още 2-ма са в ареста за побой

на момче, приятели ги бранят във фейсбук

“Кражби и продажби” за “ПФК Левски 1914”. Тази месторабота е отбелязал във фейсбук Явор Първанов, на 20 г., който беше задържан за побоя над 17-годишния Атанас Велинов в понеделник близо до мола на бул. “Александър Стамболийски”. Заедно с него в ареста са аверите му Алекс Соколов-Тапата (14 г.) и Теодор Якимов (18 г.). Младежите са част от групировката на фенове на “Левски” “Синя хунта”, казаха за “24 часа” столични полицаи.

Те се

събирали често

в наказателни

бригади

с различен брой участници и “сплотявали колектива”, като обикаляли и предизвиквали случайни хора.

Реклама

При една от сбирките им в понеделник бе зверски пребит Атанас. Младежът вървял около мола на “Стамболийски” с приятел на 16 г. Побойниците се разминали с тях и викнали “Само ЦСКА”. Приятелят на Атанас отвърнал одобрително, а хулиганите започнали да ги гонят. По-малкото момче успяло да избяга, но Велинов бил хванат на кръстовището на бул. “Стамболийски” и ул. “Одрин” и налаган зверски.

Според разследващите Явор забил юмрук в лицето на Атанас. Теодор се включил в боя със зловещи удари с брадва по поваленото на земята момче, а Тапата го ритал по главата.

Велинов бил закаран в “Пирогов” с 2 порезни рани на гърба и счупена дясна ръка.

Първанов, Якимов и Тапата бяха заловени малко след нападението. Те опитали да заметат следите, като скрият и почистят брадвите, но нямали време.

Явор е син на Мартин Първанов-Марто Лудия. Соченият за наркодилър Първанов-старши бе прострелян с 4 куршума през 2007 г., но оцеля. Преди това беше оправдан заедно с известния в подземния свят Илиян Варсанов за грабеж и опит за убийство.

Синът му е добре познат сред жителите на “Зона Б5”, които се оплакват от набезите на групичката.

“Побоища в квартала стават всеки ден. Шеф на бандата, която преби момчето в понеделник, е синът на Марто Лудия. Почти всяка вечер групата от младежи на 17-19 г. се събира зад блок 7. После

Реклама

тръгват по

двойки из

“Стамболийски”

и набелязват

жервите си

Следват ги, пресрещат ги и почват да ги млатят без причина”, разказа пред “24 часа” мъж от квартала.

Явор има дебело кримидосие, регистриран е за побоища, дрога, кражби и гражеби. Според вестник “Уикенд” синът на Марто Лудия е със забрана да ходи на мачове по закона за футболното хулиганство. Столични полицаи обаче обясниха за “24 часа”, че младежът е имал такава забрана в миналото, но тя е изтекла.

От “Синя хунта”

отрекоха

който и да е от

задържаните да

е техен член и

определиха боя

над Атанас като

“битов скандал”

“Строго осъждаме случката, както и последвалата вълна от лъжлива информация и държим да подчертаем, че нито един наш член няма общо с изминалите събития, за които сме обвинени”, написаха във фейсбук страницата си “сините” привърженици.

“Това е нелегална организация, която въобще я няма в правния мир и използват това, че официален списък с членовете им не съществува”, контрираха криминалисти. Те са сигурни, че обвинените в опит за убийство по хулигански подбуди младежи са част от фракцията.

По думите им има свидетели, че освен в боя на Атанас Велинов, част от задържаните са участвали в нападението над Християн Тодоров, който беше нападнат около 19 ч в понеделник близо до Първо РУП. Самото момче обаче е на друго мнение (виж интервюто с него ТУК).

“Имаме свидетели и записи от видеокамери. Чакаме няколко експертизи по този случай, но сме близо до разплитането му”, категорични са полицаи. За побоя над Велинов обаче вече всичко е ясно, коментираха те.

Криминалистите са

проверили

футболните

хулигани и за

убийството на

Георги Игнатов

15-годишният ученик бе наръган в Борисовата градина на 2 юли м.г., а заподозрян за смъртта му все още няма. Единствената следа са записи от видеокамери, на които се вижда как младеж бяга от района на убийството. Той се издирва като свидетел, но неофициално е смятан за убиеца на Игнатов.

“Изготвили сме профил на извършителя и няколко версии. Една от тях е, че Игнатов е убит по хулигански подбуди. Още след убийството започнахме да проверяваме всички автори на подобни престъпления и за неговата смърт”, обясни висш полицай. Засега обаче не са открити доказателства, че Игнатов е бил наръган от някого от задържаните за побоя над Атанас.

Междувременно приятели на Тапата използваха фейсбук профила му, за да нападнат хората, дали показания срещу 14-годишното момче и аверите му.

“В запитване до всички приятели на Алекс. Що за приятели сте вие с него, след като го викате навсякъде за всичко и след това гледате само вината да падне върху него? Що за приятели сте, след като го оплюхте? Даже и интервюта давате. Като приятели в една компания защо не застанахте и зад тримата? Това ли е приятелството?”, пишат от профила на Тапата негови близки. 

Реклама
Реклама
Реклама