Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5665714 www.bgdnes.bg

Продавачи и клиенти барикадирани в търговския център в Мюнхен (видео)

В търговския център, в който стрелци убиха най-малко 6 души, все още има хора. Продавачи и клиенти, които чули изстрелите, са се барикадирали в офисите и в магазините си. Полиция в момента евакуира центъра и издирва все още стрелците, които са минимум трима според очевидците. „Стреляше се поне на два етажа”, съобщи един от тях.

Властите помолиха свидетели и журналисти да не постват в мрежите кадри от акцията им по издирване на стрелците.

Реклама

„Билд” съобщава, че един от стрелците с е е самоубил. Това не е потвърдено.

На кадри, излъчени по N24, бяха показани кадри, снимани от момче, което е било на отсрещния тротоар, когато един от стрелците в пълно спокойствие излиза от „Макдоналдс” и открива огън по хората навън. Най-малко двама загиват там. Той е облечен с черни дрехи и носи червен шал или патрондаш. Списание „Фокус” публикува разказ на очевидец, който живее точно срещу мола и е видял този стрелец. „Тъкмо исках д аизляза с майка ми да хапнем и чух изстрели. Излязох навън и видях две тела да лежат на земята. След това видях и нападателя. Той избяга към паркинга на покрива. Държеше оръжие, което приличаше на пистолет. Предполагам, че всички от кооперацията ни са били по балконите и той започна да стреля срещу сградата ни. Крещеше да спрем да снимаме. Крещеше, че е германец, че е израсъл тук. После влязох в къщи да се скрия.”

Междувременно към Мюнхен заминаха антитерористичните части GSG9 от други провинции.

Най-малко шестима са убити при атаката. Ранените обаче вероятно са много повече от десет, очевидци твърдят за десетки тела на хора, които са видели по земята.
Свидетелка е съобщила в полицията, че е чула при изстрелите как един от стрелящите е крещял „Гадни чужденци”.

Какъв е мотивът на стрелците обаче засега никой не може да каже. Първоначално говорителка на полицията съобщи, че изхождат от нападение в амок, после съобщението бе за повишена терористична опасност. Каквито и да са нападателите, става ясно, че това е терористичен акт, заяви експертът по борба с тероризма. Ролф Топховен. „Най-важното е сега полицията да успокои хората. Антитерористичните части са изключително добре обучени”, каза още той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама