Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5666207 www.bgdnes.bg

Стрелецът в Мюнхен действал сам. Извънредната ситуация е отменена (видео+снимки)

Извънредната ситуация в Мюнхен бе отменена тази сутрин, хората имат право да се движат свободно, транспортът е възстановен и върви нормално. Полицията идентифицира убиецът от Олимпийския търговски център – 18-годишен германец от ирански произход. Той е убил 9 души с пушка или друго по-голямо оръжие и пистолет, след което се е самоубил. 16 души са ранени, трима тежко и с опасност за живота. Сред пострадалите има и деца.

Все още не са ясни мотивите на стрелеца, полицията разследва всички обстоятелства около него. Баща му е отведен за разпит.

Реклама

Няма други съучастници в атаката. Многобройните очевидци, които свидетелстваха за общо трима нападатели, са взели двама цивилни полицаи за нападатели. Те са се намирали в мола по време на нападението и са погнали с оръжията си нападателя, затова хората са решили, че става дума за атака от поне трима души.

През цялата нощ уплашени граждани съобщаваха за стрелба на различни места в града, но това бе опровергавано. Вероятно причина за тези сигнали са това, че хората са виждали как всички в паника изпразват по нареждане на полицията улици, метрото и обществени сгради и са смятали, че и на това място има атака.

Полицията потвърди, че видеото, което един свидетел е заснел, докато разговаря с нападателя, е автентично. В него иранецът крещи, че е германец, роден в Германия, на социални помощи и е бил на лечение, след което ругае чужденците. Една от свидетелките твърди, че преди да открие стрелбата нападателят е извикал „Аллах Акбар”. Според експерти обаче, ако нападателят е убеден джихадист, тези призиви са щели да бъдат повтаряни през цялото време и да ги чуят и други хора. Други свидетели пък съобщават за викове „Гадни чужденци”.

В момента се претърсва жилището на убиеца. Той се преместил в Мюнхен преди две години с родителите си. Не се съобщава къде е живял преди това, но мъжът най-малкото е израснал в Германия, ако не е и роден в страната. Във видеото, снимано от очевидеца, той говори с типичен баварски акцент, съобщи „Билд”.

Минути след атаката полицията съобщи, че изхожда от нападение в амок. След като бе съобщено за трима стрелци обаче промени съобщенията на „подозрение за терор”. За да се класифицира един нападение като терористично трябва да има минимум трима нападатели, организирани в група, действащи с обща цел. На обяд полицията ще даде пресконференция и вероятно ще може да каже повече за мотивите.

Реклама
Реклама
Реклама