Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5667282 www.bgdnes.bg

Ученик разстреля 9 младежи и деца в Мюнхен, българка със счупена ръка (обзор)

Извънредно положение в столицата на Бавария след стрелба в мол. Полицията откри в дома на Али Давид Сонболи статии и книги на тема амок

10 мъртви млади хора, сред тях и убиецът им, 27 ранени – 10 от които тежко, а трима с опасност за живота, нощ с извънредно положение в Мюнхен.

Реклама

Това е тъжната равносметка от нападението над търговския център “Олимпия” в столицата на Бавария.

В 17,52 ч в петък млад мъж влиза най-спокойно в ресторанта за бързо хранене “Макдоналдс” в мола и открива стрелба. Двама души загиват на място. След това мъжът излиза извън ресторанта и

гърми по пешеходците,

влиза в мола, стреля вътре

по хората, бяга към паркинга и се качва на покрива. Там хората от съседна кооперация са по балконите, чули са изстрелите и искат да видят какво става. Един от тях снима с телефона си беглеца. Крещи му обидни думи, младежът отвръща. Обиждат се взаимно на “гадни чужденци”, стрелецът крещи: “Аз съм германец, роден съм в Германия, израснал съм в район на хора, взимащи социални помощи. Нищо не съм направил”, след което стреля по хората по балконите. По-късно свидетели си спомнят, че е крещял: “Всичко ми е все едно, ще ви избия всичките!” Други са

чули викове

“Гадни чужденци”

Жена пък съобщава, че креснал “Аллах акбар”.

 

Минути след първите изстрели е подаден сигнал, така наречената амок аларма. Полицията пристига за секунди. Обкръжава мола, хората трябва да бъдат евакуирани. В сградата има стотици хора, някои продавачи са се барикадирали заедно с клиентите си в магазините. Първоначалното съобщение на говорителката на полицията е, че се тръгва от вариант нападение в амок. Свидетели обаче съобщават за общо

трима души с

оръжие. Десетки

Реклама

са ги видели

Това променя версията и започва да се работи по подозрение за терористична атака. Според очевидец един от стрелците е избягал към метрото. Целият градски транспорт на Мюнхен е спрян и евакуиран, спрени са влаковете от и до града, гарата е опразнена, околните аутобани също са блокирани.

Полицията изхожда от възможността да преследва въоръжени терористи, които са се укрили в града. Въведено е извънредно положение – хората са помолени да не напускат домовете или сградите, в които се намират.

Стотина туристи

прекарват

нощта в музей

Баварският премиер Хорст Зеехофер отваря вратите на резиденцията си за хора наоколо. Това правят и стотици други жители на Мюнхен - приютяват вкъщи хора, които няма как да стигнат без транспорт до домовете или хотелите си. 

Същевременно видеоклипът с нападателя се върти по всички телевизии, полицията също го проучва. Гражданите са помолени да не споделят снимки и клипове в мрежата, за да не издадат къде се намират полицейските патрули. Полицията информира ежеминутно през туитър на 18 езика. Говорителката по-късно бе аплодирана за перфектната си работа - успява да успокоява истерията, подава информация, отказва да подхранва каквито и да е версии, преди да има ясни факти.

Към 1 ч сутринта полицейски патрул открива трупа на младия мъж недалеч от търговския център. Той носи раница и първо пращат робот да провери за взривове. Оказва се, че в нея има 300 куршума. Мъжът е

стрелял с нелегален

автоматичен

пистолет “Глок”

Как се е сдобил с него и с патроните, все още се разследва. Междувременно видеоклипът е видян и от съученици и съседи на нападателя. Те се обаждат в полицията и казват, че това е 18-годишният Али Давид Сонболи. Полицията също го идентифицира и съобщава на родителите му. Едва тогава информацията кой е той изтича. 

Същевременно става ясно и че двама от тримата мъже с оръжие всъщност са цивилни полицаи, които са се намирали в мола. Те започват да преследват нападателя и са взети от хората за негови съучастници.

Младежът е имал тежка депресия. В дома му са открити материали, занимаващи се с темата амок. Един час преди да отиде в мола, Али Давид пише от фалшив женски профил:

“Елате в Макдоналдс,

ще ви почерпя”

Дали някой от познатите му е откликнал, не е известно. Али Давид е бил жертва на мобинг в училище, става ясно от негов клип, в който се оплаква.

Жертвите му са предимно деца и младежи – застреляни са момчета и момичета между 14 и 21 години. Един от младежите, на 18 г., бил със сестра си в мола. Той е турчин и успява да я избута встрани, но куршумът пронизва сърцето му. Научавайки за смъртта на сина си, бащата получава инфаркт.

Трима от убитите

са косовски албанци,

един е грък

Ранените са 27 заради паниката при евакуацията. 10 са простреляните.

В събота на обяд на извънредно заседание се събра кабинетът по сигурността. Той включва канцлерът, вицеканцлерът, шефовете на спецслужбите и министрите на външните, вътрешните работи, отбраната и транспорта. 

Ангела Меркел направи специално изявление в 14,30 ч. В него тя изрази дълбоката си покруса от случилото се и благодари на полицията и силите за сигурност. “Какво друго може да ни даде сигурност в такава ситуация освен добрата работа на полицията. Затова моите искрени благодарности за изключителната им работа”, каза тя. Меркел благодари и на гражданите на Мюнхен, че са следвали указанията на полицията и са отворили домовете си за хора, останали навън.

Българка в болница със счупена ръка

 Българката Е. Д. от Пазарджик е пострадала леко при стрелбата в търговския център “Олимпия” в Мюнхен. Жената обаче не е простреляна, а е със счупена ръка.

52-годишната българка е била на гости на свои роднини в баварската столица. В петък вечерта отишла на пазар в мола заедно с тях. При започването на стрелбата побегнали, но Е. Д. паднала и си счупила ръката.

Жената е настанена в болницата “Нусбаумклиник” и няма опасност за живота, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Бойко Борисов бил информиран за случая от генералната консулка на страната ни в Мюнхен Антоанета Бачева.

За жената не било съобщено още снощи на българските дипломати, защото травмата можело и да не е свързана с престрелката.

В баварската столица имаше и други българи, които не пострадаха физиологически от стрелбата, но преживяха страхотен шок заради паниката, която той предизвика.

Младо момиче от София видя бягащите хора около мола, след като спря на светофар в близост до него. “Към дома ми имаше само една свободна лента. минах по нея, но предпочетох да се скрия в тунел. Там имаше полиция и това ме успокои”, разказа тя. 

Убиецът Али Давид възхитен от Брейвик

Али Давид Сонболи е името на 18-годишния германец от ирански произход, автор на касапницата в Мюнхен. Аутопсията показва, че той се е самоубил след нападението. 

Според полицията момчето е родено и е израснало в Мюнхен. Родителите му са дошли в Германия през 90-те години. Баща му е шеф на местно транспортно предприятие.

Али Давид бил под

психиатрично

наблюдение

през последните седмици заради депресия. Той бил жертва на мобинг от страна на съучениците си. Малко преди да направи атаката, той се провалил на един от изпитите си за завършване в училище.

Али Давид бил изключително притеснителен и тих, в училище имал проблеми. Прекарвал времето си с компютърни игри със стрелба.

В стаята му полицията открила статии от вестници и литература на тема амок. Иззета е книга с името “Амок в главата – защо ученици убиват”. Възхищавал се е от ученика Тим Кречман, който през 2009 година в състояние на амок уби 15 свои съученици и се самоуби.

Като профилна снимка в социалната мрежа “Уотсъп” пък е използвал снимката на норвежкия атентатор Андерш Брейвик, който уби 77 души преди пет години. Атаката в търговския център

стана в деня, в който се

навършват 5 години от

клането в Норвегия

Кървавата драма потресе скандинавската страна, след като 33-годишният смахнат местен неонацист изби 77 души в младежки лагер на остров Ютея и в Осло. На 22 юли 2011 г. Андерш Брейвик взриви кола бомба в столицата, 9 души загинаха. После шофира до остров Ютея и разстреля напосоки 68 тинейджъри на летен лагер. Съдът му даде 21 г. затвор - максималното наказание в Норвегия.

Али Давид Сонболи е стрелял със същия пистолет като Брейвик - “Глок”.

Иран и Турция осъдиха атаката

Техеран осъди извършеното нападение от 18-годишен германец от ирански произход в търговски център в Мюнхен. Иран осъжда този акт и изразява солидарността си с германския народ и правителството, заяви говорител на външното министерство. Срещу убийството на беззащитни невинни хора няма друг избор освен тотална борба срещу тероризма, подчерта той. Турция също категорично осъди стрелбата в Мюнхен и заяви, че е готова да окаже всяческа помощ в борбата с тероризма.

Руският президент Владимир Путин изпрати писмо със съболезнования на германския канцлер Ангела Меркел. Френският президент Франсоа Оланд обяви, че стрелбата в Мюнхен е “отвратителна терористична атака”, целяща да насади страх в Германия и Европа. 

“Германия е един от най-близките ни съюзници, така че ние ще им окажем цялата подкрепа, от която се нуждаят за справяне с тези обстоятелства”, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Кандидатът за Белия дом Доналд Тръмп също коментира събитията в Германия и заяви, че САЩ трябва да направят всичко по силите си, за да държат далеч тероризма, защото той заплашва живота на цивилизованите хора. 

Напрежението и страхът в ЕС растат, обяви Бойко Борисов

“Лош пророк съм и нищо добро няма да се случва. Дали са организирани терористи, или отключени крайни състояния в някой лабилен, жертвите са факт, убитите са убити. Напрежението и страхът в ЕС растат.” Този коментар направи в събота премиерът Бойко Борисов по повод стрелбата в мюнхенски мол.

“Политиката в света стана много лична. Само като гледам лицата на лидерите на чужди държави, виждам какво напрежение, яд и решителност, безкомпромисност излъчват”, каза още Борисов. 

Още в петък късно вечерта той е изпратил съболезнователни телеграми на канцлера Ангела Меркел и министър-председателя на независимата държава Бавария Хорст Зеерхофер.

“С дълбока тъга и възмущение посрещнах новината за стрелбата в Мюнхен, при която бяха убити невинни граждани и много бяха ранени. Този варварски акт на насилие в сърцето на Бавария е потресаващо посегателство срещу ценностите, които изповядваме, и има за цел да всели страх и да промени нашия начин на живот”, се казва пък в съболезнователно писмо на президента Росен Плевнелиев до германския държавен глава Йоахим Гаук.

Той изразява убеждението си, че само с единни и решителни усилия можем да преодолеем страха и да се справим със заплахите, насочени към фундаментите на нашите европейски общества - демокрацията, мира, върховенството на закона и човешките права. “Вярвам, че извършителите на това кърваво деяние ще бъдат открити възможно най-скоро и ще понесат цялата строгост на закона”, казва още президентът.

Реклама
Реклама
Реклама