Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5667853 www.bgdnes.bg

Силистренският педофил отива на съд

В началото на септември пред съда най-вероятно ще бъде изправен обвиненият в педофилия учител по музика Илиян Василев от Дулово, научи "България Днес".
До дни ще започне предявяването на събраните при разследването материали на обвинения преподавател, съобщи наблюдаващият прокурор Теодор Желев от Окръжната прокуратура в Силистра. По думите разследването по случая е приключено и предстои задържаният учител и неговият адвокат да се запознаят с доказателствата, които са в папките по делото. След приключването на тази процедура от държавното обвинение ще имат на разположение един месец, в който да изготвят обвинителния акт по случая. След това документът ще бъде внесен в съда и се очаква магистратите да насрочат дата за процеса. Като се има предвид, че съдебната система е в лятна ваканция до края на август, най-вероятно стартът на делото ще бъде след края й - през септември.
Според запознати по скандалния случай са събрани достатъчно доказателства, които уличават учителя по музика в блудство. 54-годишният преподавател по музика бе задържан и обвинен в блудство с непълнолетни и разпространяване на порнографски материали на 22 юни. Оттогава той е в ареста и не е искал промяна на наложената му мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-лека.
Разследващите установили, че Василев снимал малките момиченца в тоалетната на дома си, в който им давал частни уроци по музика. Той имал колекция от записи на шест негови ученички, които пазел само за собствена употреба. Според разследващите Василев разпространявал детско порно, свалено от интернет, в затворени чат групи. Освен това той пишел на жертвите си колко ги обича. Самите момиченца били опипвани, погалвани и целувани. С това се ограничавали блудствените действия. По време на разследването е установено, че изнасилване на децата не е имало.
Според събраните доказателства учителят изпращал във фейсбук заплашителни съобщения на децата, с които се гаврил. Заради тези си престъпни действия срещу него са повдигнати две обвинения - за блудство с шест деца и за разпространение на порнографски материали. При обиск в дома на задържания са намерени кадри със записи на частните ученички от тоалетната. Според прокуратурата Илиян Василев е извършил сексуалните посегателства срещу децата в периода от ноември 2014 до април 2015 година.
"Наказанието, предвидено в закона за подобно престъпление, е лишаване от свобода от 5 до 20 години", обясни окръжният прокурор на Силистра Теодор Желев веднага след ареста на учителя по музика. Представителят на държавното обвинение обясни, че разследването е продължило в това време, за да може внимателно и без допълнително травмиране на пострадалите да се съберат доказателства и да се направят разпитите. Прокурор Желев посочи, че разследващите са открили и следи - снимки в интернет, от престъпната дейност на задържания.
Разследването на сигнала за блудство срещу него е продължило близо година. Случаят започва да се разнищва след сигнал от директорката на училището Йорданка Копринджийска, в което е работил преподавателят по музика по това време през май 2015 г. До разплитането на перверзната схема се стигнало, след като едно от пострадалите деца споделило с родителите си на какво е подложено от учителя си. Те от своя страна информирали директорката на СОУ "Васил Левски".
Пострадалите деца са разпитани пред съдия и в присъствието на още трима специалисти - инспектор от Агенцията за закрила на детето, психолог и прокурор. Така според разследващи отпада лансираната из града версия, че децата са сговорени да натопят учителя си. Това усилено се заговори след ареста на преподавателя, след като съпругата му публично обяви, че той е станал жертва. Според жената на музиканта майката на едно от децата била влюбена в мъжа й, Илиян обаче я отблъснал. Тя побесняла, решила да му отмъсти и наговорила дъщеричката си да каже, че учителят я е опипвал и целувал.

Свирел по сватби

Илиян Василев бил известен сред местните като добър музикант. Той свирел на йоника, пиано и всякакви клавирни инструменти. Преди да стане учител в СОУ "Васил Левски", той е работил и в основно училище "Христо Смирненски". Водел е и художествен състав, докато бил секретар на местно читалище.
"Винаги е работил с деца. Беше кадърен музикант", категорични са хора, които го познават. Извън училище припечелвал като озвучител и музикант на различни събития - сватби, банкети и пр.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама