Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5668057 www.bgdnes.bg

Две наши момиченца от мола в Мюнхен: Мамо, тук се стреля!

Българи оцеляват като по чудо при атентати

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Мамо, тук се стреля!"


Така проплакали по телефона две български момиченца от Гоце Делчев, които били в епицентъра на събитията по време на стрелбата в Мюнхен. За това разказа майка им Елена Гулева, която самата чула изстрелите през слушалката. Веднага тръгнала към мола, но не била допусната да влезе вътре. Часове наред поддържала връзка с децата си само по телефона.


"Децата ни бяха сами вътре в мола, а ние бяхме отвън. Преживяхме истински ужас. Но, слава на Бога, имахме късмет. Чакахме до 23 часа, за да ги евакуират и да ги вземемУ, разказа Елена от Мюнхен.

Реклама


Българинът сякаш оцелява като при чудо при атентатите. Десетки учители, рейнджъри, музиканти, журналисти и обикновени работници, търсещи препитание зад граница, успяха да се спасят при терористичните атаки в Европа!


Пазарджиклийката Ели Демирова се размина със счупена ръка при стрелбата в търговския център "Олимпия" в петък в Мюнхен. Жената пристигнала в баварската столица, за да гостува на сестра си. Търсела работа, защото в родния Пазарджик от години насам нямало препитание.


В злополучната вечер влязла в "Олимпия", за да си купи храна. Изведнъж 18-годишният Али започнал да стреля наред. Ели не видяла нападателя, защото се опитвала да се спаси. Тълпата я помела в суматохата. Тя паднала, а днес й предстои операция на счупената ръка. След като се възстанови, възнамерява да се върне в България. Знае, че надали ще намери работа, но вярва, че в родината животът й ще е по-спокоен.


Друга наша сънародничка - Ева, била само на две пресечки от мястото на стрелбата и така се спасила от куршумите. Тя е категорична, че германските власти прикриват факта, че атаката е била терористична. Това се правело с цел да не се нагнетява напрежение към мигрантите в страната и да не се критикува политиката на правителството спрямо тях.


В същото време нашият сънародник Петър Недев разказва, че приютил няколко души след стрелбата. Така успял да спаси живота им.


Само преди десетина дни друг българин се спаси на косъм от смъртта при нападението в Ница. Пострадалият Кирил е свирил в симфоничен оркестър в града. Той е леко ранен в ръката.

Реклама


Най-малко 80 души загинаха, а десетки бяха ранени във френския курортен град, след като камион се вряза с висока скорост в тълпа, събрала се да гледа заря по повод френския национален празник.


В края на юни десетки наши сънародници също за щастие се спасиха при терористичната атака на летището в Истанбул. Един от тях бе български рейнджър, пътувал за мисия в Кабул.


"Най-опасното е да бъдеш в тълпата, трябва веднага да излезеш от нея и да се прикриеш някъде. Почувствах слабост, за първи път изпадам в такава ситуация, а нямам оръжие, нямам бронежилетка и оборудване. Намерих обаче начин да не бъда в тълпата и да напусна летището", сподели след преживения ужас Тодор Станков.


Той е снайперистът, който на 27 декември 2003 г. повали с точния си изстрел единия от нападателите в камиона бомба, взривил се пред българската база "Индия" в град Кербала. Адският атентат уби петима български военнослужещи, а други 27 бяха ранени.


На летище "Ататюрк" в Истанбул по чудо оцеляха и преподаватели от България.

Четиримата учители се връщали от състезание във Вилнюс и след разходка из турския град отишли на летището. Във фоайето започва стрелба, а след това се чуват експлозии.
"На 10 метра зад нас се стреляше - паника, смут, страх. Останахме на втория етаж около два часа", спомня си доц. Огнян Къчев, преподавател във Варненския свободен университет. По ирония на съдбата той ръководи секция "Лична защита и спорт".


Катерина Чонгова, асистент във ВСУ "Черноризец Храбър", също е преживяла ужаса на терористичния акт. "Имаше много линейки, много полиция, хаос навсякъде", споделя тя.


Втори живот живее и родната журналистка Моника Евстатиева, която в началото на юни т.г. оцеля след атака в Афганистан, при която загинаха двама човека от екипа й - фотографът Дейвид Гилки и местният преводач Забихула Тамана. Евстатиева е продуцент на екип от четири човека на Американското национално обществено радио, като репортерът й Том Боумън също е останал жив.


В началото на годината български изселник оцеля по чудо при кървавата баня на площад "Султанахмед" в Истанбул, където атентатор самоубиец от Сирия се взриви и отне живота на 10 души. "Бяхме на метри от мястото. Видях човешки тела и разкъсан труп, не пожелавам на никого да види подобна картина, нито да живее в постоянен страх от терористични атакиУ, разказва изселникът Ердинч Халим.


На косъм от смъртта се разминава и сънародникът ни Христо Митов през ноември 2015 г. Той бил в заведение на метри от бара, атакуван от терористи в Париж.


При атаката на джихадистите пострадал Даниел Чаморо, който е с българско и френско гражданство. Той е професионален барабанист и вокалист. Чаморо оцелял при събитията в концертната зала ДБатакланУ. Той е с прострелна рана в крака. Признава, че спасяването му в страховитата нощ е чист късмет. "Просто побягнах. Нападателите бяха четирима. Или са презареждали оръжията си в онзи момент, или просто не са ме видели", казва Чаморо.
При атаката във френската столица с два куршума в гърба бе простреляна приятелката на художника Стефан Николаев - син на обичания актьор Бате Николай. След 6-часова операция лекари спасиха живота на Алис.


Атентаторите успяха да убият българин в Париж. 37-годишният Себастиян Проази загина при атентат в едно от кафенетата. Себастиян е работил допреди две години в Европейската комисия.

Алпинист оживява в Пакистан

Наш алпинист оцеля като по чудо при терористична атака в Пакистан. 28-годишният русенец Иван Томов участвал в международна експедиция в Пакистан за изкачване на връх Нанга Парбат през юни 2013 г.


Въоръжени нападатели на групировката "Джундуллах" щурмували базовия лагер в подножието на върха и разстреляли 9 души. Томов е бил единственият българин в международната експедиция.


Според разказите на очевидец терористите взели всички ценни вещи на чужденците, след което ги изправили до стената и ги разстреляли. Убити са трима китайци, петима украинци, руснак и пакистанец.

Реклама
Реклама
Реклама