Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5668307 www.bgdnes.bg

Перата се връща на границата

Ловецът на бежанци Петър Низамов-Пeрата се връща край браздата с Турция, за да помага на Гранична полиция в спирането на имигрантския поток.

От края на миналата седмица Перата вече не е под домашен арест. Мярката за неотклонение на мъжа, станал популярен, че връзва хванатите мигранти със "свински опашки", бе променена на парична гаранция от 3 хил. лв., която Перата обяви, че ще събере от дарения.
Мотивите за промяната на мярката бяха, че няма опасност Перата да се укрие или да извърши ново престъпление, както и че трябва да се грижи за семейството си.
"Благодаря на съда, че не се поддаде на натиска и определи обективно. Оттук нататък мога само да кажа, че зад нас е България. Нямаме право на нито една крачка назад", каза след заседанието Низамов.
След промяната на мярката Перата не крие, че пак ще обикаля край границата. От един от профилите си във фейсбук националистът пусна линк към материал в електронен сайт, озаглавен "Извънредно. Турция отвори границата си за бежанци". Към него е пуснал многозначителен текст: "Господа управляващи, може ли да отида да помогна на граничните, или вадите пари от това. Обещавам, че няма да ползвам дамгосаните вече "свински опашки".
Перата и съмишлениците му смятат, че трафикът на бежанци се ръководи от много високи нива и затова държавата не прави нищо да бъде спрян. Часове преди да бъде променена мярката му за неотклонение, той публикува пространен текст, в който нашироко обясни проблема. В него той твърди, че след като клипът с вързаните мигранти се завъртя из интернет, това уплашило част от желаещите да минат границата.
"Имаме информация, че много от застаналите в Турция мигранти са отказали да бъдат прекарвани по старите канали през гората през България, а са останали да чакат за евентуален легален път", написа Низамов. Той смята, че този клип е "ощетил" трафикантите много сериозно. Перата заявява, че в Турция много нашироко се отразявали заседанията за мерките му за неотклонение и се наблягало, че „Ловецът на мигранти от България остава под домашен арест".
"Целта очевидно е да се приспят мигрантите, че за тях и каналджиите няма препятствие да минават спокойно границата без разрешение и не през определените за това места", смята Низамов.
Проверка на "България Днес" в турския новинарски поток показа, че за разлика от предишните заседания смяната на мярката на Перата с гаранция почти никъде не е отразена, като не е ясно дали съдбата на Низамов е минала на заден план заради изключително сложната политическа обстановка в Турция, или медиите не искат да плашат мигрантите, че отвъд браздата може да бъдат пресрещнати от ловци на бежанци.
Националистът твърди и че при разговори с граничните полицаи те се оплаквали, че началниците им нарочно ги пращат на места, откъдето не минават имигранти, явно, за да останат свободни обичайните трасета, които използват.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама