Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5668630 www.bgdnes.bg

Шуменци за дни „побългариха” новите казани за смет

Още не е ясно дали работниците по сметоизвозването правят това или гражданите, за да им бъде по-лесно да си хвърлят торбите

За нула време шуменци „побългариха” новите контейнери за смет, които, бяха поставени в петък. Повечето от тях вече зеят отворени, а капаците им са свалени от едната страна. Според някои това направили работниците, които в събота събирала сметта. За да се постави на сметосъбиращата машината контейнерът, капакът трябва се отмести, но те после не го връщали.

Реклама

Според други гражданите сами ги сваляли, за да им бъде по-удобно. Още по-лошо е, че педалът за отварянето им се намира от страната на платното, а не от към тротоара. Въпреки „джобовете”, които са твърди плитки, за да си хвърлиш боклука трябва да се озовеш между автомобилите на пътя. Педалът опирал в бордюра и затова от тротоара те не можели да се отварят.

Връщането на капака иска голяма сила, както и свалянето му, убеди се репортер на вестника. Така че зеещите контейнери по улиците на Шумен, от които вятърът издухва боклука, не е неволно. Все още не е ясно кой го прави.

Улиците на Шумен на 23 юли бяха заредени с чисто нови контейнери, след като на 22-ри изтече концесионният договор на „Титан-БКС” и по идея на кмета Любомир Христов той не беше подновен. Общината се кани до една година да има свое предприятие, което да чисти града. Докато то бъде структурирано се наложи две други фирма да поемат сметосъбирането и сметоизвозването. С обществена поръчка бяха избрани „РТК” ООД от Елин Пелин и „Екомакс” ООД – Варна.

Първата фирма ще обслужва южния район на града, а втората ще чисти северно от река Поройна. „Екомакс” постави нови и лъскави контейнери като досегашните, тип бобър. РТК сложи тези с капаците, които са удобни, защото могат да се отварят и с педал за крака, и с ръка. Техният проблем обаче се оказала капаците, които ако много се отварят и паднат назад, не се връщат сами обратно.

Част от кварталите дори останаха изобщо без съдове за смет, които не достигнаха. От общината помолиха гражданите да оставят боклука в найлонови торби и в понеделник щели да заредят с новите контейнери .

Реклама
Реклама
Реклама