Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5669927 www.bgdnes.bg

Брендо в наркокомбина с Боевски

Кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо, известен още като Мистър "Б" и Дядото, бил в комбина с олимпийския ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, който бе арестуван на 24 октомври 2011 г. с 9 кг кокаин на летище „Гуарульос“ в Сао Пауло в Бразилия. Банев участвал и в организацията на трафика на 1400 кг чист кокаин от Южна Америка към Европа, прочул се като аферата "Дакар", в началото на 2014 г. Дрогата, произведена в Боливия, на стойност 273 млн. евро бе скрита в резервни гуми на камиони, превозващи автомобили и оборудване на българските участници в ралито. Бандитите бяха се възползвали от кораба, натоварен с оборудването на участниците в приключилото състезание, за да превозят кокаина от Чили към едно от френските пристанища на Ламанша.

Веднага след избухването на международния скандал ченгетата претарашиха дома и автокъщата на единствения наш пилот в състезанието - общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, който категорично е заявил, че няма нищо общо с откритата дрога. Данните от разследването не успяха да намерят тясна връзка на пилота с наркотрафика, но наяве изплува отново името на прословутия Брендо. За индиректната връзка на Банев между случаите и управлението му в сянка на най-мащабния канал за кокаин в Европа свидетелстват и мотивите на италианските апелативни съдии, които потвърдиха 20-годишната присъда на Мистър "Б". Гениалната схема била изцяло плод на престъпния ум на Банев, свидетелстват в Милано подчинените на "краля". За да отърват кожата, пионките му Антонио Мелато и Радослав Атанасов-Ради изпяват перфектната организация на неуловимия бос. Съдия Пиеро Гамакио подчертава, че думите на свидетелите не подлежат на съмнение. Те посочват като дясна ръка на Брендо Матей Боев, който освен ковчежник бил и връзката му с италианската мафия. Любопитен е фактът, че именно Боев е човекът, забъркващ Боевски и Орлин Атанасов в схемата.

Той е от Кнежа, родния град на щангиста. Съпругата му Милена Боева е ортак с Гълъбин в "М-Юнайт" ООД. Фирмата се занимава с внос и износ на хранителни добавки, с фитнес зали и търговия. Именно по тази ниша се предполага, че е въвлечен в канала и атлетът. Жената на пажа обаче се оказва съдружник и на пилота общински съветник. Боева и Орлин Алексиев имали равно участие във фирма "Билд АМ2", която се занимава със счетоводни услуги и е регистрирана през 2005 г. През 2007 г., когато Алексиев влиза в политиката, прехвърля дяловете си на името на сестрата на Матей Боев - Стефка. По същото време и Милена се отказва от участието си във фирмата в полза на зълва си. Така под умелото ръководство на Брендо и хитрите ходове на Боев волю-неволю спортистът и политикът са въвлечени в схемата. Според италианците Боев, които години наред е имал спедиторски и логистични фирми, е отговарял за транспортирането на кокаина от Южна Америка до Европа и за разпределянето на финансите в групировката.
Мелато разказва, че Боев ръководел пратките по лодки и банковите трансфери. Нарежданията идвали от Дядото, който без съмнение бил Банев. Това ставало ясно от всички събрани по делото доказателства, както и от СРС-та. Италианецът разказал, че лично се е срещал с Брендо, който му казал за кратко да преустановят трафика, тъй като щели да бъдат проверявани.
Радослава Атанасов-Ради, който контролирал т.нар. овули мулета, казва как с парите на Брендо, предоставени му от Боев, са купили две лодки по 150 хил. евро, които натъпкали с кокаин от Карибите за Италия. Ради признава вината си и оказва пълно съдействие на съда, като получава в замяна 10,8 г. затвор.
Присъдата на Миланския съд не е окончателна и Брендо чака Висшия италиански съд да се произнесе.

Авоарите на Мистър "Б" в Швейцария

Банев се ограничавал само до финансиране на операциите за внос на кока в Европа посредством Боев, който на процеса в Милано каза, че не познава Брендо. Боев и жена му Милена оперирали с банкова сметка на името на офшорното дружество Gill Holding Finace Sa., регистрирано в Панама. Сметката била отворена през юли 2006 г. и затворена през ноември 2007 г. във филиала на цюрихската банка Credit Suisse. Според признанията на доверената на Банев жена в банката Елена Бергоми тази сметка се водела формално на Боеви, но на практика била свързана с групировката на Банев.


Екип на "България Днес"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама