Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5669929 www.bgdnes.bg

Детето от куфара убито заради 700 000 евро

За да заличи следите си към кражба на около 700 хил. Евро, Герман Костин е убил 5-годишния Никита Леонтиев. Това става ясно от обвинителния акт, който Софийската градска прокуратура внесе в съда срещу ветерана от Афганистан.
Зловещият сюжет започва се заплита три години преди тялото на момченцето да бъде открито в куфар "Самсонайт" край Долни Пасерел на 20 март миналата година. През 2012 г. Костин публикува в интернет обява за продажба на имоти в Северен Кипър. От нея се заинтересувал бащата на Никита - известният руски лекар Вадим Плотников, и се свързал с Костин. Плотников и съпругата му Анна отишли в Кипър, а Костин и съпругата му, която се представила за агент по недвижими имоти, им предложили да разгледат няколко обекта. После семейството се прибрало в Русия, но продължило да води кореспонденция с Костин за сделка с жилище. В началото на 2013 г. Вадим и Анна купили имот в комплекс в Кипър на името на майката. В средата на същата година тя и синът й се преместили да живеят там. Бащата често ги посещавал. Костин предложил на семейството да инвестира в строеж на сграда с 20 апартамента. Изготвянето на договора било възложено на Анна, която имала юридическо образование. Костин им показал терена за комплекса в гр. Керения. Вадим му дал 60 000 евро за участие в проекта, но без договор. Тъй като виждал, че вложените от него пари отиват за строежа, а и семейството му се чувствало добре в Кипър, Вадим решил да се включи и в друг проект на Костин. Със съпругата си продали къщата си в Русия за 328 600 евро и вложили парите в Кипър. Тъй като изискуемата парична сума била в голям размер, възникнали затруднения с превода на сумите от Русия към Кипър в руската банка, която изисквала документ, обективиращ сделка. Затова бил изготвен фиктивен договор между съпругата на Костин и Анна. Една част от парите били в банкова сметка на Леонтиева - 73794 британски паунда, и тя ги превела в Кипър, както и останалите 328 600 евро на 05.06.2014 г. Впоследствие Костин изписал собственоръчно на бял лист хартия, че е получил сумата, и го дал на Вадим. Самият Костин участвал в проекта с 13 343 британски паунда.
След известно време Герман предложил и трета инвестиция на семейството. Земята за него струвала 346 500 британски паунда. От тях 259 701 паунда платил Плотников, а с 86 799 паунда взел участие Костин.
За нито един от трите проекта руският лекар не получил от Костин официален документ, който да доказва негова собственост в Кипър. Отговорът бил, че впоследствие такъв ще бъде даден на Анна.
Тя пътувала до Русия заради продажбата на къщата. През това време за Никита се грижели Костин и жена му. Анна казала на съпруга си, че желае да посети България през юли и август 2014 г., тъй като в Кипър било много горещо. След този разговор отишла в посолството на България в Москва, където я посрещал братовчед на Костин, за да й съдейства за получаване на туристическа виза за 6 месеца. След получаването й се върнала в Кипър. Пътувала със зелен куфар "Самсонайт" с етикет с нейното име, в който по-късно е открито тялото на Никита.
На 16.06.2014 г. Анна се обадила на мъжа си и неочаквано за него му съобщила, че отношенията им са приключили и е започнала бракоразводна процедура. След 3 седмици показала на Костин решението за развода. Герман решил да я мотивира да дойде да живее в България, защото се опасявал, че тя ще има последващи претенции към инвестираните от семейството й средства. Анна и Никита пристигнали у нас на 13.07.2014 г. заедно с Костин и дъщеря му. По същото време, когато майката и детето вече били в България, бащата отишъл в Кипър. На летището го посрещнал Костин и го излъгал, че семейството му заминало с млад турчин в неизвестна посока. Бащата търсил семейството си, но без успех. Не могъл да влезе и в общото им жилище в Кипър, ключалката била сменена. Върнал се в Русия и продължил да води кореспонденция с Костин. В нито един момент той не казал, че знае къде се намират Анна и Никита.
На 01.11.2014 г. Вадим пристигнал в България. Костин го настанил в хотел и му предложил да инвестира в имот в София. Руснакът му превел 80 хил. евро.
През цялото време Костин контролирал движението, взаимоотношенията и личния живот на Анна. В един момент тя започнала да се интересува по-настоятелно какво става с инвестициите в Кипър. Притиснат от обстоятелства, Костин решил да прилапа всичко. Единствената пречка за това била Анна, която била в течение на сделките. Под предлог че ще разходи майката и детето й до морето, ги качил в колата си и потеглили за Приморско на 08.02.2015 г. към 13,30 ч. Пристигнали в района към 19 ч. Петдесет минути по-късно Костин тръгнал към София, но без майката в колата, а само с детето. Близо месец по-късно разчлененото тяло на Анна е открито край Приморско. Костин не е обвинен за убийството на майката, а само за екзекуцията на момченцето й. Предстои Софийският градски съд да насрочи датата за процеса срещу Костин.

Удушил момченцето

"Костин притиснал с едната си ръка шията на детето, а с другата си ръка частично запушил ноздрите на детето, като по този начин го задушил и му причинил механична асфиксия, в резултат на която настъпила смъртта на момчето", пише в обвинителния акт. След това съблякъл трупа, увил го със синя хавлиена кърпа, поставил го в зеления куфар "Самсонайт" на майка му. На 09.02.2015 г. към 8 ч. отишъл с колата си до с. Долни Пасарел и огледал добре района. След това ходил на зъболекар, а вечерта към 23 ч. хвърлил от въжен мост във водата куфара с мъртвия Никита. На следващата сутрин излетял за Кипър. Тялото на детето бе открито на 20.03.2015 г. от случайни граждани.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама