Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5670795 www.bgdnes.bg

Археолог: Ванга е чувала гласове от древна Хераклея

Кой е той

Доц. д-р Людмил Вагалински е директор на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Той е и ръководител на археологическите проучвания на античния град Хераклея Синтика край Рупите. Свързахме се с него, за да разкаже докъде е стигнало проучването на един от най-интересните археологически обекти у нас.

Деяна Павлова

- Доц. Вагалински, докъде стигнаха разкопките на Рупите за разкриване на древния град Хераклея Синтика?
- Работихме на терена до 12 юли. В момента правим геофизика с български специалисти в централната градска част, където е площадът. Опитваме се да добием по-бърза представа за това, което ни очаква. Надяваме се все още на допълнително финансиране от Министерския съвет и по-скоро от Министерството на финансите. Става въпрос за допълнително финансиране не само за проучването на този обект, но и за други ключови обекти в страната. Имаме уверение от министъра на финансите, че финансиране ще е осигурено, за да има време комисия към Министерството на културата да го разпредели навреме. Времето напредна и не бива да губим летните месеци за проучване.
Добрата новина е, че туристите в този регион рязко се увеличиха заради разкопките. Музеят в Петрич е доволен. По тази причина на обекта има денонощна охрана, през нощта е осветено, за да браним ценните находки и скулптури.
- Какво предстои да се проучва?
- Трябва да проучим участъка, в който открихме красивите мраморни украси, включително и обществена чешма с лъвски глави. Отдолу има още един фрагмент с лъвска глава, който трябва да се изследва. Бързаме, за да можем да ги експонираме и запазим навреме.
- Прочетох, че мястото, на което са открити тези елементи, е било нещо като древното НДК, така ли е?
- Да, наистина използвах този израз антично НДК, тъй като е разбираем. Става въпрос за голямата обществена сграда - гражданска базилика, която открихме. Тя е служила на късноримския град за съдебна и търговска палата, но е била използвана и като покрито място за събиране на част от местните жители, на елита, за общи събрания. Сградата е много добре съхранена, тя е била красиво оформена. На места стените са изцяло запазени. Те са с 5 метра височина, оригинален градеж от III век след Христа. Става въпрос за късен Рим. Граждански базилики като цяло у нас са редки, а тази дори е добре запазена. На Италийския полуостров има повече запазени, но все пак това е било сърцето на Рим. Тези граждански базилики са интересни сгради, като за техен прототип служат дворците на базилевсите - царете в елинистичния свят преди новата ера. Оттам идва и думата базилика. Имаме такива граждански базилики още от II век преди Христа. Те са служили на съответните градски общини. По-късно ранните християни вземат плана на тези базилики и го използват в своите раннохристиянски базилики, за да оформят раннохристиянските църкви.
- Този град се намира в Рупите, където е живяла и пророчицата Ванга. На няколко места се твърди, че тя е говорила за града приживе, това вярно ли е и какво е споменавала?
- Ванга е говорила за града, споменавала е, че има много стар град на това място и че вижда и чува страдащи хора. Доколкото знам от местните жители, тя е споменавала за това, че на това място е погребан македонски владетел, принц. Исторически, като се обърнем към фактите, градът е имал своите възходи и падения. Имал е вражески атаки. Едно мощно земетресение малко след 383 г. след Христа сериозно е разрушило града, инфраструктурата в степен, в която не е позволявала на хората да възстановят града си в предишния вид. Поради тази причина градът бързо залязва. Може би именно тези събития е имала предвид баба Ванга, когато е казвала, че чува страданията на хората. Също така, що се отнася до македонския принц - от древните източници знаем, че там е убит Деметрий. Това се случва през II век преди Христа, първата половина. В Хераклея той е бил поканен от тамошния македонски управител, за да присъства на религиозни тържества.
Деметрий е син на Филип V Македонски, владетел на древна Македония. Той имал двама синове от различни майки - единият е именно Деметрий, а другият - Персей. Между тях имало конкуренция за трона. Персей организира убийството на своя брат първо с отрова, но тъй като тя не подейства бързо, го удушават. По-късно Филип V се усетил, че Персей е организирал убийството на брат си, и е мислел да го лиши от трона, но от ярост и тревоги умира и Персей все пак идва на власт. Той повежда антиримска политика, довела до военен конфликт между римската държава и древна Македония и тогава Македония губи своята независимост и изчезва.
- Разкажете повече за самия град Хераклея.
- Проучване от 2007 г. намира надпис, който дава основания да се твърди, че именно в Рупите се намира този известен град, за който 100 г се спори за местонахождението му. След това на база на архитектурата и находките се потвърди, че става въпрос за Хераклея Синтика.
За Хераклея се смята, че е бил градът на македонските царе - те често са идвали тук. Основан е през втората половина на четвърти век преди Христа, като според различни данни може да се окаже, че самият Филип II Македонски може да го е основал. Това предстои да се уточни. През втората половина на IV век градът е бил вече оформен със сгради. Минералите от вулкана, избълвани от земните недра, направили околния терен изключително плодороден.
700 години Хераклея Синтика е било най-важното селище, център на Средна Струма. Имало е конфликти за данъци и други проблеми между Хераклея Синтика и новопоявилия се град Практикополис, или днешния Сандански.
Хераклея Синтика е бил толериран от император Август. Населението е било пъстро етнически - имало траки, древни гърци, македонци, илири и келти дори. Климатът е бил близък до сегашния, леко по-хладен, но не с големи разлики. Тази ниска височина, на която се намирал - 90 метра над балтийско ниво, е позволявала там да вирее черен боб. Явно сега климатът е малко по-студен и сух. Местните са отглеждали много кози и овце и по-малко говеда. Имали са и свине, както и професионални касапи. Те са били истински майстори, тъй като са можели да разфасоват професионално животното. Миналата година намерихме парченца от хляб, което е нещо много рядко. За него те са смесили два вида пшеница. Това дава интересна информация какво са яли, садили, отглеждали. Някои от местните са си угаждали и са поръчвали стриди от Егейско море.
- Какви находки сте открили досега на това място?
- Открихме каменен колектор за дъждовни и фекални води, масивно и стабилно направен. От него тръгват ръкави. Интересен факт е, че тази конструкция е издържала на това голямо земетресение, за което казах. Предстои да се разкрие в южна посока. Приятно изненадани сме от него. Намерихме и пещи за стъкло и производство на стъкло. Правим и проби от стъклените фрагменти и със специалисти колеги от София ще уточним какво точно стъкло са произвеждали, дали и това са си правили сами. Те са създавали прекрасни теракоти, театрални маски и скулптури. Също и стъклени и глинени съдове. Оцветявали са ги и е било добър бизнес за тях. Местните са били заможни, което сочи и прекрасният им акропол. За съжаление голяма част от него е унищожена от иманяри, особено от 90-те години и малко след това. Жалко, защото у нас няма такъв античен акропол, и то използван в продължение на 700 г. Намираме на това място и благороден метал - златни обеци например, което е показателно, че дори и средната ръка хора са били заможни. Очевидно градът е просперирал.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама