Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5671008 www.bgdnes.bg

Министър Лиляна Павлова изпрати Григор Стоичков със съболезнователен адрес (обзор)

Корнелия Нинова закъсня, но се поклони лично на покойника

“Благодаря ти за всичко. Почивай в мир, скъпи татко. Поклон!”

С тези трогателни думи завърши краткото си слово Йорданка Христова на поклонението пред нейния свекър Григор Стоичков. Словото й беше извън погребалния протокол и навлажни очите на присъстващите в траурната зала белокоси хора.

Реклама

Бившият вицепремиер и министър на строителството и селищното устройство почина на 90 години в събота, 23 юли.

Съболезнованията приемаха синът на Григор Стоичков - Венко, който удивително прилича на баща си, неговият син Томи, Йорданка Христова, която беше съпруга на другия Стоичков син - Георги, и техните дъщеря Ивана и син Григор. Ето

словото на

Йорданка

Христова:

“Не мога да не кажа две изречения за човека, когото познавам от 40 години. Татко, съжалявам, че не мога да овладея емоциите си и да говоря така... значимо и важно... Съжалявам, че не ти казвах, колко много те ценя и колко много те обичам. Съжалявам, че не нося любимата ти песен, за да ти я пея. Съжалявам, че не се сбъдна една твоя последна мечта - да доживееш правнуци. Но съвсем наскоро ти ми сподели, че си много щастлив и аз го усещам, защото съм непрекъснато около теб.

Ти беше нашият пример за човешко достойнство, за личност и трудолюбие, почтеност, всеотдайност, честност, прямост. Ти не живя нагло нито една минута от твоя живот. Ти живя достойно....”

Да изпратят своя боен другар в последния му път бяха дошли експремиерът Георги Атанасов, който същия ден навърши 82 години, и жената, с която живее на съпружески начала - Ани Спанчева, бивш зам.-министър на образованието, ексвицепремиерът и министър на културата Георги Йорданов, ексвицепремиерът и бивш председател на Държавния комитет за планиране, бившият министър на вътрешната търговния и услугите Георги Караманев, бившият кмет на София Петър Междуречки, бившият зам.-кмет на столицата Теменужка Теофилова, съветникът на Тодор Живков Костадин Чакъров,

Янчо Таков

Реклама

със сина си Иван

и др. БСП беше представена от Стоян Михайлов-младши, внук на бившия секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов, Ваня Добрева, Евгени Узунов.

Към края на прощаването с красив букет дойде и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Галантно съпровождана от Станиш Бонев, тя чинно положи букета до тялото на покойника и погали портрета му.

Сред опечалените бяха и актрисата Слава Рачева, бившите режисьори от БНТ Нушка Григорова и Петър Бакалов, депутатът от СДС в седмото ВНС Румен Воденичаров, Валери Цветанов - министър на земеделието в първото правителство на Бойко Борисов, бившият шеф на държавната агенция “Архиви” Иван Комитски и др.

Траурно слово произнесе Георги Йорданов. Той припомни житейския и професионалния път на покойния - от ремсовите му години и осъдителната присъда по ЗЗД - през битността му на партиен и стопански ръководител до значимия му личен принос в изграждането на Националния дворец на културата (НДК).

Слова произнесоха още Йорданка Кринчева, председател на Областния съвет на Българския антифашистки съюз (БАС) - София-област, както и бившата депутатка от БСП Ваня Добрева, от името на Градския съвет на червените в София.

“И сега, в края на един човешки живот - каза Ваня Добрева, - няма как да не припомним тази истина, че човек е жив, докато го помнят. А ние ще те помним, другарю Стоичков. Ще те помни Горна Малина, ще те помни София, ще те помни България...”

Видимо изненадани останаха белокосите другари, съратници и някогашни подчинени на Григор Стоичков, когато длъжностното лице обяви, че ще прочете съболезнователен адрес от Лиляна Павлова, шеф на министерството, ръководено някога от Стоичков. Някои веднага

прокоментираха

нейния дядо

Георги Павлов -

партизанин от отряда “Чавдар”, бивш министър на химията и металургията, бивш председател на Комитета за опазване на природната среда и др.

В съболезнователния адрес се казва:

“Уважаемо семейство, приемете моите съболезнования по повод загубата на вашия скъп роднина и приятел. Григор Стоичков ще остане в паметта ни като изключителен общественик, политик и ерудит. Хората, изминали жизнения си път с достойнство, отстоявайки принципите си, са безсмъртни. Защото споменът за тях остава светъл и жив завинаги. Пред някои хора съдбата очертава безметежен и посредствен живот. А пред други животът поставя низ от предизвикателства, трудности и изпитания, за да закали волята и вярата им, за да ги извиси.

Григор Стоичков не беше от посредствените хора. Винаги отдаден на принципите си и възгледите си. Той се изправяше с достойнство пред всяка трудна ситуация. Колко много е научил и колко горчивина е премълчал, вероятно знаят само дневниците му. Пред нас той оставя светлия спомен на човека на честта и професионализма. Нека винаги помним уроците на честно извървения му житейски път, за да го обезсмъртим завинаги със сърцата си. Бъдете силни в този момент и не губете вярата си. Вечна му памет!”

Григор Стоичков ще бъде кремиран. Част от праха му ще бъде погребана в родното село Горна Малина, другата част - в гробището в Бояна.

Реклама
Реклама
Реклама