Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5671019 www.bgdnes.bg

Атентаторът от Ансбах получил убежище в България през декември 2013 г., останал до 2014 г.

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов уточни, че към 15 часа днес е постъпило официално съобщение от немските партньори за самоличността на мъжа, свързан с инцидента в георманския град Ансбах, съобщиха от МВР на своя официален сайт.. Той е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г. В този период не е попадал в полезрението на полицията с противообществени прояви. През последните две години няма данни да е влизал и пребивавал в страната.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова поясни, че мъжът е регистриран през есента на 2013 г., когато е подал молба за закрила. През месец декември същата година получава хуманитарен статут, който дава право за свободно придвижване на територията на нашата страната и на ЕС. Пребивавал е в столицата, регистриран е в Регистрационно-приемателен център в София през есента на 2013 г.

Реклама

През септември 2014 г. е получено запитване от компетентните власти на Германия във връзка с подадена и при тях от същия човек молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната. Българските власти са информирали партньорските служби, че мъжът вече има предоставен статут и съответно не спада към категориите лица, които подлежат на връщане по Дъблинския регламент.

През 2015 г. до този момент няма комуникация за евентуална процедура за реадмисия на чужденеца между компетентните институции на България и Германия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама