Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5672168 www.bgdnes.bg

Убиецът на Симона отървава доживотна

"Убия я, наръгах другата жена и момчето, което се притече на помощ. Признавам всичко и съжалявам!“

Тези думи, изречени от устата на бруталния Димитър Иванов от Сливен, който закла посред бял ден 15-годишната Симона Велкова, наръга училищната психоложка Стефка Султанова и кварталния бабаит Красимир Митков, се оказват напълно достатъчни да го отърват от доживотния затвор. Това не е снизхождение към безскрупулен убиец, това е законът. Вчера в Окръжния съд в Сливен трябваше да започне делото срещу 28-годишния Димитър от село Струпец. Магистратите не дадоха ход на процеса, тъй като повереникът на родителите на Симона не се яви в съдебната зала заради служебни ангажименти.
"Отложиха заседанието за 15 септември. Тогава се очаква и да чуем присъда, тъй като клиентът ми е направил пълни самопризнания и ще искаме делото да се гледа по съкратената процедура", заяви пред "България Днес" служебният защитник на Димитър - адвокат Христо Христов. По думите на юриста става ясно, че при подобен развой наказанието на клиента му задължително ще трябва да се намали с 1/3. Така, ако магистратите осъдят на доживотен затвор касапина, след редуцирането той ще получи най-много 20 години зандан. Фактът, че е обвинен за убийство и опит за убийство на още двама човека, ще донесе на изверга най-вероятно още 1/2 от така полученото наказание. Това означава, че присъдата, която ще отнесе, е 30 години. Тази хипотеза е възможна, при условие че съдиите приложат максималната строгост на закона, което зависи изцяло от тяхната преценка. В момента „странникът от село Струпец“, както е наричан убиецът с вечно втъкнати в ушите слушалки и качулка на главата, е в затвора в Бургас. Той е под засилен надзор, тъй като на няколко пъти след заколението е опитал да сложи край на живота си.
Кървавата драма, която потресе Сливен, се развива в ранния следобед 6 ноември м.г. пред търговската гимназия в кв. "Сините камъни". Същия ден Димитър многократно звъни и пуска есемеси на 15-годишната Симона. Момичето обаче не му отговаря. Той отива до училището и се опитва да влезе, но е спрян от охраната. Телефонните атаки продължават. След като научава, че Мони наскоро се е разделила с предишния си приятел Ангел, душманинът се ентусиазира до крайност. Всички приятели на Симона са единодушни, че тя не е имала сексуални отношения с Димитър, което според разследващи и психолози обаче не е вярно. В двора на гимназията заедно с Мони излиза и психологът на училището. Без да се двоуми, Димитър вади ножа си и наръгва педагога. След това яростно пробожда 20 пъти и своята възлюбена, която издъхва минута по-късно. На входа душманинът е пресрещнат от извикания по-рано на помощ Красимир. Той е приятел на Мони и бивш затворник. Без да се спира, убиецът наръгва Красимир в гърба и продължава да бяга. Малко по-надолу се прострелва, лапнал дулото на газовия си пистолет. Направени са му редица психиатрични експертизи, които доказват, че е абсолютно вменяем и е осъзнавал ясно какво върши. Именно поведението на касапина преди и след зверството дава повод на експерти да смятат, че той е с всичкия си. Според тях става дума за болезнен нарцисизъм и състояние на патологична ревност, носеща много гняв. Налице била и душевна липса, която генерира омраза и насилие. Подобни психични травми невинаги означават психиатрични разстройства, а още по-малко и шизофрения, за каквато се говореше в началото, че страда Димитър. Психиатрите са на мнение, че младежът в действителност има педофилски наклонности, тъй като сексуалните му влечения към момичето започнали още когато тя била на 11 години.

Вменяем педофил

Според професор Петър Иванов, експерт по клинична психопатология, убиецът на момичето категорично е с педофилски наклонности. От думите му става ясно, че подобна патологична ревност не би могла да бъде отключена само на база флирт или влечение. Става дума за това, че най-вероятно в миналото убиецът и жертвата са имали сексуални отношения. Експертът е на мнение, че изключвайки сексуалните отклонения на Димитър, той е напълно вменяем и е съзнавал какво върши.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама