Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5672333 www.bgdnes.bg

Диплома на император открита край Хасково

Симеон ДЕМИРЕВ

Уникална римска военна диплома е изровена край Минерални бани, Хасковско, преди години. Тя е принадлежала на император Елагабал и е намерена в тракийската крепост Калето. Изровена е от чужди археолози в местност, за която се предполага, че преди време са издигнати стени на римска крепост. На документа е записана и датата на издаването - 7 януари 221 година. Военната диплома се издавала след изтичането на срока на военна служба. Документът се използвал като доказателство, че си служил в Римската империя. След изтичане на срока на военната служба на почетно уволнените войници били връчвани военни дипломи. Също така тя давала право на сключване на брак.


След като е открита, дипломата е изпратена в Австрия за проучвания. По-късно е оставена за постоянно в музей във Виена.
Освен античния документ в района на древната тракийска крепост са открити керамики от първото и второто хилядолетие преди Христа. Намерени са и монети от римската епоха. Крепостта е построена от суха зидария. Площта й била около 2 декара.
"Районът е богат на находки - каза пред "България Днес" археологът от историческия музей в Хасково Даниел Огнянов.
Според известния историк Йордан Илиев на територията на Родопите са открити четири военни дипломи. Всички те принадлежали на римски владетели.
"Досега в Родопите са открити четири военни дипломи, но може да има и още", пише в книгата си "Родопите през античността" докторът по история и археология.
Смята се, че Елагабал е един от най-скандалните владетели в Римската империя. Сяда на трона едва четиринайсетгодишен. Управлява четири години (218-222 г.) и докарва доста главоболия на жителите на империята. Елагабал не зачитал традициите, закърмени у римляните. Той бил силно религиозен към сирийския бог на Слънцето, чието име избира за императорското си - Елагабал. Лидерът по всякакъв начин се стремял да наложи култ към бога на Слънцето. Дори му построил храм на хълма Палатин в Рим.
Тъй като бил неподготвен да управлява империята, делата на Елагабал се ръководели от баба му Меса. Докато тя управлявала Рим, младият император прекарал близо година в триумфално пътуване из провинциите.
Римските хроникьори описват младия водач на империята като разюздан. Елагабал отказал да сложи тога при посещенията си в Сената, защото била направена от обикновена тъкан, а не от пурпурна коприна. Видът и поведението му са описвани като безобразни. Младият император боядисвал лицето си с големи количества грим и спял през деня като израз на екстравагантен живот. Нощем вилнеел дегизиран като проститутка и обикалял бордеите на Рим.
След като целият народ се опълчил срещу Елагабал, баба му решила да го свали от власт, за да спаси династията. Тя предприела заговор срещу внука си. Юлия Меса заповядала на преторианците да убият и Елагабал и майка му, а за нов император е провъзгласен Александър Север.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама