Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5672522 www.bgdnes.bg

8 хиляди км бъхтят феновете

Добромир ДОБРЕВ

Над 8 хиляди километра ще трябва да пропътуват феновете само през есенния полусезон в "А" група, за да наблюдават домакинските мачове на своите отбори. Както е известно, цели 5 отбора в новосформираната Първа професионална лига няма да играят на собствените си стадиони. Това са "Ботев" (Пловдив), "Черно море", "Славия", както и новаците "Дунав" (Русе) и "Локомотив" (Горна Оряховица).
Схемата на провеждане на шампионата е толкова объркваща, че обикновеният запалянко трябва да ходи с наръчник в джоба и включен джипиес, сякаш търси покемони. "България Днес" изчисли какви разстояния трябва да преодоляват отбори и фенове, за да проведат мачовете си, в които уж се водят домакини. Боби Михайлов и останалите ръководители на БФС дълго умуваха въпросния рестарт на българския футбол, след което приеха новата схема с 14 клуба и плейофна фаза.
"Лудогорец", "Левски", ЦСКА-София, "Монтана", "Пирин" (Благоевград), "Нефтохимик" (Бургас), "Локомотив" (Пд), "Берое" и "Верея" (Стара Загора) са отборите, които ще играят на собствените си стадиони. Те покриват нормите за лицензиране и най-вече последното правило за задължително осветление на игрището. Не така обаче стоят нещата с другите клубове, които бяха допуснати до участие в уж елитната ни дивизия.
"Дунав", който дочака своето завръщане в "А" група 25 години по-късно, ще трябва да изминава разстоянието от 64 километра между Русе и Разград при всяко свое домакинство през есенния полусезон. Абсолютно същата дистанция дели Варна и Каварна, където "Черно море" ще играе мачовете си.
Абсолютни маратонци в това отношение ще бъдат в "Ботев" (Пловдив). Футболисти и фенове ще изминават разстоянието от 254 километра в едната посока до Бургас за домакинствата на стадион "Лазур". Получи се и пълният парадокс пловдивското дерби от първия кръг да се проведе край морето. Така още тази събота десетки хиляди ултраси на "Ботев" и "Локо" ще пътуват с коли, автобуси и влакове до Бургас. Дербито е от 19,00 часа.
194 километра пък е трасето между Горна Оряховица и Пловдив, което новаците от "Локомотив" ще трябва да трамбоват през кръг. Техният маршрут се явява най-сложен, защото се налага пресичане на Стара планина през Шипченския проход.
Столичната "Славия" също няма да играе у дома си, но разстоянието от техния стадион в квартал "Овча купел" до Националния стадион "Васил Левски" е само 7 километра. Така за шестте си домакинства през есента "белите" ще изминат с клубния автобус едва 84 километра.
Само за първите 13 есенни кръга от новата Професионална лига отборите домакини ще пропътуват 8020 км до своите стадиони. "Ботев" ще измине чудовищните 3556 км. Това е почти колкото до Лисабон, най-отдалечения град на запад в континентална Европа (3682 км). "Локомотив" (ГО) трябва да се подготвят за пътуване на общо 2716 км, "Дунав" ги чакат 896 км, "Черно море" - 768 км. Всички тези цифри са само за мачовете "у дома", без да се броят пътуванията за всяко едно гостуване.
Отборите, които останаха без собствени стадиони с лиценз, се надяват поне през пролетта да се завърнат у дома. Вече текат ударни ремонти на някои от съоръженията. Министерският съвет отпусна 1 милион лева за реновирането на стадион "Тича" във Варна. В плана няма заложен срок за изпълнение, но от клуба се надяват до края на годината всичко да бъде готово. Ремонтът включва ново осветление на стадиона и подмяна на тревното покритие на терена. Отделно от това 300 хил. лева ще бъдат дадени за подмяна на седалките на клубното съоръжение.
В по-кратки срокове се надяват да имат осветление "Ботев" на своята клубна база в "Коматево". Светлината ще бъде със сила 1200 лукса. Ремонт се прави и на сектора за гости, където ще бъдат сложени няколко нови реда със седалки. Засега няма обявен краен срок, но съществува вероятност "Ботев" да се завърне в Пловдив още тази есен.
Ремонтни дейности текат на Градските стадиони в Русе и Горна Оряховица, на които държавата също отпусна по 1 милион лева. Средствата ще бъдат за подмяна на тревната настилка и изграждането на осветление. И двете спортни съоръжения едва ли ще станат готови до края на есенния дял от футболния шампионат.


Ели Ваташка:
Професионална лига
е безсмислена

Реклама

Ели Ваташка е председател на Сдружението на българските футболни привърженици. Тя коментира пред "България Днес" казуса с големите разстояния, която запалянковците трябва да изминават през новия сезон.

- Г-жо Ваташка, как гледате на проблема с липсата на достатъчно стадиони в новата Професионална футболна лига?
- Това изобщо не може да се нарече Висша лига, или там както й е името. За какво повишено ниво на професионализъм говорим, след като констатираме печалния факт, че нямаме стадиони. Дори "Лудогорец Арена" не е стадион от висока категория. Клетката за гости не отговаря на нивото. Националният ни стадион е абсолютно демоде. "Герена" си остава един непокрит стадион, каквито вече няма по света. Не разполагаме с нито един модерен стадион поне от средното ниво. Никой не казва, че изостанахме от абсолютно всички, дори от Македония, която изобщо не е член на Евросъюза. Целият бурно рекламиран сезон във футбола ни е просто замазване на нещата, един отказ да се даде отговор на проблемите.
- Някои фенове ще минават стотици километри за домакинствата на отборите си, това не ви ли притеснява?
- Ненормално е да се пътува толкова. Обезсмисля се всякакво домакинство. Сметнете колко ще струва за един фен да подкрепи отбора си дори с автобусен транспорт. За какво се обяви ново име на "А" група, като няма никакво покритие. Коматево в Пловдив е една прекрасна тренировъчна база, но не и стадион. Там има огромни проблеми, когато гостуват големи агитки. Защо се допусна да бъде разрушен стадионът на "Ботев", без да бъдат дадени гаранции, че ще се построи нов? В цяла Европа, без Англия, стадионите са инвестиция на общините. Защо не се построи нито един нов стадион у нас? За сметка на това изникнаха много зали, където няма пълно натоварване, както и селски стадиони, където никой не ходи.
- Държавата все пак отпусна по 1 милион лева на някои отбори за стадионите.
- С тези пари може да се закърпи малко положението, но не се променя фактът, че нямаме нито един качествен стадион. Всичко у нас се прави на парче с цел бърза печалба за изборите. Не се мисли за поколенията. Всяко едно домакинство на тези отбори без стадиони е осакатено. "Дунав" са мечтали за този момент от 25 години, да видят отбора си в елита, а сега колко човека ще могат да пътуват до Разград, едва ли повече от 100.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама