Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5673119 www.bgdnes.bg

Стоян Мавртодиев: Колко председатели на Комисията за финансов надзор са имали куража да разследват вицепремиер и друг министър

„През цялото време, докато бях председател на Комисията за финансов надзор, комисията беше един силен, отговорен и независим регулатор, неподатлив на политическо влияние и стриктно вършещ своята работа според закона и не се притесняваше да налага санкции в големи размери, когато това се налага и да подава сигнали към прокуратурата и разследващите органи”, каза председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в предаването „Лице в лице”

Множество факти има, които доказват тази независимост. Досега не е имало председател на този регулатор, който да си е позволявал да разследва действащи министри, допълни Мавродиев и даде за пример Симеон Дянков и Трайчо Трайков, относно които комисията е подала сигнали до прокуратурата за щети в големи размери.

Реклама

„Това е пример за независимост – колко председатели на регулатори са имали куража да разследват действащ вицепремиер и друг министър. Премиерът Борисов никога не се е намесвал в независимостта на регулатора и имахме много коректна комуникация”, допълни Мавродиев.

Глобите, които комисията е наложила за последните шест години, са 12 млн. лв., това е с четири пъти повече в сравнение с последните 12 години при предишните председатели, за който период глобите са 4 млн. лв., съобщи Мавродиев.

Той припомни, че комисията е била проверявана 13 пъти от международни институции, имало е и три анкетни комисии и всички доклади са за блестящо свършена работа при спазване на най-високи професионални стандарти.

Няма проблем с пенсионните фондове, не може да бъде открит проблем, защото те са управлявани добре и са стриктно регулирани и контролирани. Дори да има някакви дребни технически проблеми, това няма да се отрази на управлението на средствата.

Той припомни, че е имало временна анкетна комисия по темата с пенсионните фондове, която е завършила с резултат за силен надзор и за това, че парите на хората са там, където трябва да бъдат – по личните им партиди в пенсионните фондове.

"Лично мое решение беше да не се кандидатирам за втори мандат като председател на Комисията за финансов надзор", обясни Мавродиев. Той допълни, че в личен разговор е информирал за това премиера Бойко Борисов много преди да бъде номинирана Карина Караиванова.

Реклама

Мавродиев допълни, че за последните 10 години са имали много добра комуникация с премиера Борисов, че оценката на министър-председателя за работата му е отлична и той е пожелал тепърва да продължат да работят заедно в различни други сектори на икономическата и финансова система. Темата за нов пост обаче засега не е обсъждана.

„Смятам, че да се карат по много мандати на едно и също място не е особено полезно нито за организацията, нито за човека, който ще бъде в такава функция. Принцип на международните организации е да има ротация на всеки 4 години”.
Така се дава възможност както на институцията да се развива, така и аз да развивам своя професионализъм на други места, каза още Мавродиев.

Във връзка с компроматите, които са започнали да излизат срещу новата кандидатура за председател на финансовия надзор Карина Караиванова, Мавродиев заяви, че, ако има такава атака, това само показва колко е горещ столът и колко е тежка позицията. Той каза, че й съчувства за това, че още преди да бъде избрана започват атаки срещу нея и, че се надява тя да има куража и волята да си свърши добре работата. Мавродиев допълни, че Караиванова може да разчита на съвети и подкрепа в негово лице.

Той заяви, че е спокоен и не се притеснява от евентуални проверки на комисията, които новият председател би предприел.

Реклама
Реклама
Реклама