Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5674021 www.bgdnes.bg

Представиха промените в подпомагането по схемите за обвързана подкрепа в животновъдството, плодовете и зеленчуците

Министерство на земеделието и храните представи на срещи с представители на секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“ подготвяните промени в начина на подпомагане по директните плащания по схемите за обвързаната подкрепа за животновъдство, плодове и зеленчуци за периода 2017-2020 г. „Измененията в схемите имат за цел да се постигне по-голяма справедливост в земеделския отрасъл. Това е принципът, от който сме се ръководили в търсенето на баланс между производствените разходи и равнището на подкрепа за секторите.“ Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на обсъжданията с браншовете.

Важен акцент се поставя върху уязвимите и чувствителни стопанства.

За първи път се насочват средства към малките млечни говедовъдни ферми в планинските райони, които до момента не са подпомагани. Увеличава се подкрепата за животните в планинските овцеферми. Въвежда се прилагането на нова отделна схема за животновъдите в планинските райони, чиито ферми се намират на надморска височина над 750 м.

Реклама

Промени в схемите за обвързано подпомагане в сектор „Животновъдство“ се насочват към стопанствата, извършващи целенасочена развъдна дейност, както и към средните по-размер стопанства с оглед подобряване на ефективността и пазарната им устойчивост. Поставят се условия за наличие на минимален брой животни под селекционен контрол от една порода (за крави – над 20 животни, за овце-майки – над 50 животни и за кози-майки – над 20 животни), което ще подобри нивото на селекцията в страната.

Въвеждат се изисквания за реализация на мляко, съобразени с породната принадлежност и продуктивност на животните, което ще допринесе и за изсветляване на сектора.

Предвижда се прилагането на модулирани ставки (различен размер на ставката според броя на животните) за крави, овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, която ще бъде по-висока за първите 250 крави в стопанството и за първите 300 овце-майки и кози-майки.

По отношение на биволовъдството, на подпомагане ще подлежат биволици и малакини, с прилагане на модулирана ставка за първите 250 животни във фермата.

С 2,5 млн. лв. се увеличава финансовият ресурс по схемата за оранжерийни зеленчуци спрямо 2015 г. По този начин частично ще се компенсират високите производствени разходи и ще се постигне по-справедливо подпомагане в сектора. Въвеждат се две нива на получените добиви – минимални добиви, които са условие за допустимост на плащането по схемата и средни добиви, които са условие за получаване на пълния размер на ставката, като по този начин ще се компенсират по-високите разходи при отопляемите оранжерии. Всички добиви ще се доказват само с официални счетоводни документи - фактури и за физическо лице – касови бележки.

От схемите отпадат културите, които вече не отговарят на критериите на ЕС за обвързано с производството подпомагане – тикви, орехи, грах и зелен фасул, при които има много висок дял на подпомагането в разходите за производство и значително увеличение на площите.

Реклама

Обособяват се в нови отделни схеми втора група култури с по-ниско ниво на подпомагане. При тях има относително висок дял на подпомагането в разходите за производство и увеличение на площите, но по-малки в сравнение с първата група. Така се създават две нови схеми за обвързана подкрепа – една за дини, пъпеши и зеле и втора за сливи и десертно грозде.

По всички схеми за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци производителите ще получат допълнително подпомагане по схемата за преразпределително плащане в размер на 50% от основната ставка за първите 30 ха от стопанството. По този начин се отчитат икономиите, които се реализират от големите стопанства. При това плащане ще се прилагат забраните за изкуствено разделяне на стопанствата.

Реклама
Реклама
Реклама