Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5674131 www.bgdnes.bg

Спецпрокуратурата обвини трима сирийци за тероризъм

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу сирийците Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим.

Те са обвинени в това, че на 07.02.2016 г. с цел да участват в терористични прояви, като членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“) включително против чужда държава, са влезли на територията на България през границата ни с Гърция.

Реклама

Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата (на 20, 22 и 25 години) са сирийски граждани, получили статут на бежанци във ФР Германия.

На неустановена по делото дата през м. януари 2016 г. сирийските граждани решили да пътуват от ФР Германия през Р Гърция и Р Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“). Целта им била да участват в престъпление по чл. 108а, ал. 1 НК – тероризъм, включително против чужда държава. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“), открити в мобилните телефони, ползвани от обвиняемите лица, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

На 05.02.2016г. тримата пристигнали в Гърция от Германия, като направили опит да преминат през границата на Гърция с Турция, но на граничния пункт не били допуснати на територията на Турция от турските гранични власти и били върнати отново в Р Гърция. Тъй като не могли да навлязат на територията на Турция през гръцко-турската граница, те решили да преминат на българска територия, а оттам – на територията на Р Турция.

На 07.02.2016 г. обвиняемите предприели пътуване с автобус от Александрополи до  Пловдив. Автобусът изпълнявал редовни превози от Кавала до Пловдив. Пристигнали в  Пловдив, а след това предприели пътуване с автобус по вътрешна линия от град Пловдив до София. Пристигнали в София на 07.02.2016 г. около 21,00 часа. На автогарата в София обвиняемите били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в ж.к. „Надежда“ в София, където пренощували на 07/08.02.2016 г.

На 08.02.2016 г. обвиняемите напуснали хотела и в около 17,30 часа се качили на влак с направление София – Одрин, Р Турция. С влака обвиняемите се придвижили до гр. Свиленград, който пристигнал в 00,40 часа на 09.02.2016 г. на гара Свиленград. Слизайки от влака, обвиняемите се отправили към гранична пирамида № 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница, от територията на Р България на територията на Турция. По същото време служител на Гранична полиция водел наблюдение с термовизионна камера на района. Същият забелязал придвижването на обвиняемите, като му направило впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към граничната пирамида. Граничният полицай изпратил граничен наряд да задържи обвиняемите. Въпреки направения от тях опит да преминат нелегално границата ни с Р Турция, били задържани в района на 315-та гранична пирамида от граничните полицаи.

За този им опита за преминаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, под ръководството на Районна прокуратура - Свиленград е проведено незабавно производство и тримата са били задържани от прокурора. В рамките на 72 - часовото им задържане, разследването срещу тях за престъпление по чл. 279 ал.1 във вр. с чл. 20 НК и вр. с чл. 18 от НК е приключило и същите са осъдени на 12.02.2016г. от Районен съд - Свиленград. И на тримата обвиняеми е наложено наказание лишаване от свобода лишаване от свобода за срок от по шест месеца, изтърпяването на което било отложено за всеки от обвиняемите за срок от три години, както и глоба в размер от по 200 лева.

Реклама

На 12.02.2016г. Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим за престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК и е постановила задържането им до 72 часа. С определение на СпНС от 15.02.2016г. обвиняемите са задържани под стража. И до момента се намират в следствения арест на ул.“Майор Векилски“ в гр. София.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото на 02.08.2016г. от 10.30 часа и е потвърдил мерките им за неотклонение “Задържане под стража“.

За престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години.

Реклама
Реклама
Реклама