Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5674326 www.bgdnes.bg

Шуменска старица завлечена със 7000 евро и 300 лв от мними полицаи

80-годишната жена ходила до банката да изтегли още 5000 евро, добавила ги към тези, които имала в къщи и ги пуснала в торба от терасата

Шуменска баба, която имала спестявания в евро вчера решила всеотдайно да помага на полицията, за да заловят телефонни измамници и изобщо не подозирала, че е станала жертва точно на измамниците.

Реклама

80-годишната жена в най-големия пек във вторник след обяд ходила до банка в града и изтеглила 5000 евро. После добавила и тези 2000 евро, които имала в къщи и още 300 лв. Всичко пъхнала в една торба и ги пуснала през терасата на мнимите полицаи.

През това време алоджиите поддържали връзка с нея по мобилния й телефон, които тя им казала. Предупредили я в банковия клон да не дава никакви обяснение на служителките, нито да им казва защо й са нужни парите. Жената стриктно изпълнявала всички указания и активно участвала в „конспирацията”.

Историята започнала около 13:10 часа с обаждане на стационарния й телефон от мъж, който се представил за полицейски служител. Разяснил й, че телефонът й е в списък на измамници и в момента криминалистите предприели действия за задържането им. Разпитал я с какви парични средства разполага и жената обяснила, че има в наличност 300 лева и 2000 евро. Той я накарал да преброи парите и да му продиктува номерата на банкнотите.

После обяснил, че за да бъдат задържани измамниците е необходима по-голяма сума и я разпитал има ли спестявания в банка. Тогава възрастната жена признала, че има още в банката, мъжът й казал, че трябва и тях да изтегли. Предупредил я в банковия клон да не обяснява за какво й са нужни парите.

Жената стриктно изпълнила указанията му изтеглила 5000 евро и се завърнала в дома си. За тази сума не я карали да им продиктува номерата на банкнотите. Вече бързали. Мнимият полицай й казал да постави парите в торба и да ги пусне от терасата на апартамента си.

От там непознат мъж ги отнесъл, а жената напразно чакала да види как се появяват полицаите, за да го хванат. Не е ясно кога и как е разбрала, че е измамена. Живеела в центъра на града, казаха нашите източници и знаела много за тези измами и въпреки това пак се хванала

Реклама

Както писахме вчера само за 4 часа опитите за измама него ден бяха 12. Всичките тези 12 шуменци вместо да дадат парите, първо се бяха обадили на тел 112 и след връзка с полицията разбрали, че става въпрос за измама. Още в 13 часа, когото жената е била уговаряна по телефона, местните радиа и сайтове тръбяха, че градът отново е атакуван от измамници. От полицията предупреждаваха хората да са внимателни при разговори с непознати.

Най-важното е да стане ясно, че полицията не търси съдействие от гражданите, за да хванат измамниците, обясниха от там. Още по - малко ги карат да дават пари.

Образувано е досъдебно производство. По случая работят служители на РУ Шумен.

Реклама
Реклама
Реклама