Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5674774 www.bgdnes.bg

Това е най-старият студент

На 74 г. Антон Христов иска да учи магистратура

Симеон ДЕМИРЕВ

За знанието няма възраст. Доказа го 74-годишен мъж от село Балканци, който наскоро завърши първото си висше образование.

Антон Христов вече е бакалавър по "Финанси" от Великотърновския университет, след като четири години яко е залягал над учебниците. Той е убеден, че възрастта няма значение за амбициите и успеха на човека.

Реклама


През 2012 г., на 70 години, Христов беше най-възрастният кандидат-студент. Той бе приет в учебното заведение още на първо класиране. И днес той вече завърши Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".


Дипломата на пенсионера също е впечатляваща. Той е приключил с приличен успех - много добър (5). След завършването си Христов стана най-възрастният висшист в България. След придобитата бакалавърска степен той мечтае и за магистратура.
"Искам да уча или "Международни икономически отношения", или "Банково дело".

Единственият проблем са високите такси. Искат ми по 1300 лева на семестър", оплаква се Христов.


Възрастният мъж винаги е мечтал да има прилично образование. Завършил гимназия през далечната 1960 г., той записва в Инженерно-строителния институт в София.

Образованието му вървяло добре до пети курс. Оставали му само три изпита до завършването, но го изключили.


"Бях набеден. Изключиха ме по политически причини", спомня си днес Христов.
След като не успява за приключи образованието си, той се прибира в родното Балканци. Дълъг период от време работи различни професии. 12 години е бил кмет на Балканци. В момента е председател на селското читалище. Никога не се е отказвал от мечтата си да завърши висше образование, и то техническа специалност в столицата. Но заради ниската пенсия се примирил и записал в близкия Великотърновски университет.


"Пенсията ми е точно 184 лева - признава най-възрастният висшист у нас. - Повече от половината давам за лекарства."

Реклама
Реклама
Реклама