Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5674936 www.bgdnes.bg

Психясал миньор се барикадира с пушка

Кошмар като този с Петко Петков в Лясковец се размина на косъм в град Шивачево. Там психично болен се барикадира с пушка, но този път командосите успяха да го обезвредят без стрелба.

Петко Капитанов допреди няколко години бил съвсем нормален човек. Работел като миньор и след пенсионирането се прибрал в Шивачево. През 2014 година кървава драма потресе градчето. Психично болен 44-годишен мъж накълца майка си. Той бе прибран за убийството, но оттогава наборът му Петко не бил същият и започнал да показва признаци на психическа неуравновесеност. Започнал да налита на майка си и да я бие. През уикенда жената видяла, че Петко има оръжие, и веднага съобщила в полицията. Пристигнали ченгета и направили обиск, при който открили незаконен пистолет и затвор от пушка. Конфискували ги, а Петко Капитанов бил прибран за 24 часа, след което бил освободен и се прибрал вкъщи. Там изкарал пушка, която явно е убягнала от криминалистите при обиска и се качил на покрива, като се заканил, че ще убива. После се качил на покрива, за да държи под прицел цялата околност. Веднага били викнати ченгета, но когато патрулките пристигнали, Петко от Шивачево насочил оръжието към тях. Осмината полицаи се прикрили и поискали подкрепления. На мястото са изпратени специални части, които отцепват района. Последвала операция, която за разлика от тази в Лясковец била почти перфектна и маскираните ченгета успели да се качат на покрива. При обезвреждането Петко паднал от покрива. Ударил си главата, но е закаран в болница, където лекарите констатирали, че животът му е вън от опасност.
Въпреки че акцията е водеща тема за местните жители, кметът Петко Петков отказа да коментира случилото се, мотивирайки се, че при първите съобщения в медиите за инцидента Шивачево било посочено като село, а то е град от десетилетия.
През двете години след завършилата със смъртен случай акция на баретите срещу Петко Петков в Лясковец имаше още няколко подобни трагедии, които по чудо се разминаваха без ранени и загинали.
През януари миналата година психично болен започна да стреля от дома си. На мястото бяха изпратени ченгета, но лудият гърмя и по тях. В крайна сметка бе арестуван.
През март случката се повтори в кърджалийското село Сватбаре. Луд преби баща си и започна да стреля и да хвърля камъни по пристигналите полицаи. Свали стъклата на една от патрулките. Обсадата на къщата продължи няколко часа. След дълги преговори ченгетата успяха да изведат семейството му, а по-късно и него.
В началото на този месец мъж се барикадира в къщата си срещу полицията в Благоевград и започна да стреля напосоки. Ченгетата успяха да го обезвредят и да го арестуват.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама