Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5675664 www.bgdnes.bg

Метежниците трябвало да хванат Ердоган жив

Метежниците в Турция, които били пратени да атакуват хотела в Мармарис, където бе президентът Ердоган по време на преврата, са имали заповед да го заловят жив, признал курсант от военната академия в Истанбул.

“Наредено ни беше да заловим президента жив. Това беше заявено на отряда от 27 души непосредствено преди операцията. Във военно-въздушната база ни беше наредено да сме в готовност за възможни сблъсъци”, заявил войникът. Междувременно властите предприеха допълнителни мерки за защита на президентския дворец в Анкара, в това число и инсталирането на система за противоракетна отбрана.

Реклама

В сряда стана ясно, че са задържани 47 бивши журналисти и административни служители от в. “Заман” по обвинение за връзки с организацията на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан за вдъхновител на преврата.

“Заман” бе един от най-влиятелните опозиционни вестници в Турция, преди властите да поемат изцяло контрола над него през март.

Кметът на турската столица Анкара обяви, че ще преименува основния площад на града в чест на съпротивата на опита за военен преврат. Площад “Къзълай” – или площад на Червения полумесец – ще бъде преименуван на площад “15 юли Къзълай демокрация”.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама