Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5675690 www.bgdnes.bg

Убиецът на 15-годишната Симона отърва доживотния затвор

- 28-годишният Димитър Иванов от Сливен потвърди, че е умъртвил приятелката си от ревност

- Каквато и да е присъдата му на 28 септември, ще я намалят заради самопризнанията му

Реклама

Доживотният затвор вече не стои като заплаха пред убиеца на 15-годишната Симона Великова от Сливен.

28-годишният Димитър Иванов ще бъде съден по съкратената процедура, тъй като е признал изцяло вината си. И за убийството на Симона, и за намушкването на още двама души - Красимир Митков от Сливен и училищния психолог Стефка Султанова.

Съкратеният съдебен процес означава, че

делото ще

премине

буквално

за часове,

без разпит на свидетели, а присъдата ще бъде намалена - по закон тя се редуцира с една трета.

Ако все пак прокуратурата поиска доживотен затвор и съдът определи такова наказание, то трябва да бъде заменено с лишаване от свобода между 20 и 30 г., обясняват юристи.

“Процесът да премине по реда на съкратеното съдебно следствие бе предложено от съда, а клиентът ми даде съгласието си”, коментира защитникът на Димитър адвокат Христо Христов.

Наблюдаващият прокурор Руси Русев отказа да съобщи пред “24 часа” за какво наказание ще пледира. “Ще го чуете в съдебната зала, не е коректно да го обявявам предварително”, сподели сливенският магистрат.

Реклама

Заседанието за жестокото убийство, което потресе цяла България, бе насрочено за 25 юли, но бе отложено заради неявяване на адвоката на родителите на жертвата. Той имал друго дело в Бургаския апелативен съд по същото време.

По непотвърдена информация

майката на

убитото момиче

вече не живее

в България

Проверка установи, че все още няма внесен иск от родителите за нанесените неимуществени вреди.

Магистратите насрочиха процеса за 15 септември, същия ден се очаква и присъда за Димитър.

По решение на съда заседанието ще протече при закрити врата, тъй като в обвинителния акт се съдържали интимни подробности от живота на Симона Великова.

Тийнейджърката бе убита на 6 ноември м.г. в двора на търговската гимназия, където учела.

На Димитър Иванов са повдигнати две обвинения - за предумишлено убийство, извършено по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост и за опит за убийство на повече от едно лице.

По време на кървавата драма Димитър намушка още двама - училищната психоложка Стефка Султанова и криминално проявения Красимир Митков, познат на Симона.

Дива ревност е мотивът за жестокото убийство според разследващи. Приятелки на Симона разказват, че Димитър

бил влюбен в нея

до лудост. Често

ѝ звънял

по телефона, пишел ѝ във фейсбук.

Дали момичето някога е отвърнало на чувствата му, остава загадка. Според родителите на Симона двамата никога не са били гаджета.

Във фаталния ден Димитър многократно звънял и пускал есемеси на Симона, но тя не му отговаряла. Тогава отишъл до училището и се опитал да влезе. На входа бил спрян от охраната, но продължил да пише съобщения.

Симона излязла от час и заедно със своя съученичка потърсила помощ от училищната психоложка. Те излезли на двора, а Султанова се опитала да разговаря с Димитър.

Той обаче не бил на себе си. Неочаквано извадил нож и намушкал психоложката в корема. Когато жената се опитала да избяга, той ѝ нанесъл втори удар в гърба. След това се нахвърлил върху Симона,

забил пет пъти

острието в

тялото ѝ

Момичето издъхнало от остра кръвозагуба. Междувременно на местопрестъплението пристигнали полицаи и Димитър хукнал към един от изходите на училищния двор. Тичайки, намушкал с ножа Красимир Митков от Сливен, който се опитал да го спре. Предполага се, че Красимир е бил повикан от Симона за помощ.

След клането, още докато бягал, Димитър

опитал да се

самоубие,

налапвайки

дулото

на газов пистолет. След ареста известно време е в болница и сравнително бързо се възстановява от травмата.

Първите дни в затвора прекарва в мълчание и тъга по любимата. Често ридае на глас колко много обича Симона и как иска да отиде при нея, разказват запознати.

Близки на Димитър го описват като затворен в себе си странник. Младежът вечно бил със слушалки в ушите и качулка на главата.Семейството му живеело в близкото до Сливен с. Струпец и гледало животни. Преди 6-7 г. обаче се преместило във вилната зона Сотиря, която е на около 2-3 км от града. Там живеела от известно време и Симона заедно с майка си.

Младият мъж се грижел за животните във фермата на Атанас Петров в Сотиря. Ставал рано, бил много работлив въпреки крехката си физика. Свободното си време почти винаги прекарвал пред лаптопа.

Димитър е имал няколко профила във фейсбук, чрез които пишел на Симона и на нейни приятелки, твърдят съученички на убитата девойка. Седем месеца преди убийството Димитър дава ясен сигнал, че нещата излизат извън контрол.

Татуира името

на Симона по

целия си гръб,

влиза в конфликт с втория ѝ баща, който настоява да остави момичето на мира, а накрая се нагълтва с отрова за праскови в комбинация с лекарства за високо кръвно.

Прекарва седмица в кома в сливенската болница, но е спасен и отново се връща в Сотиря.

“В деня на убийството Димитър не е търсел Симона, тя му е позвънила и го извикала да се видят в училището. Там обаче го чакали двама криминално проявени мъже. Единият се казва Красимир, по прякор Бахура. Той го е нападнал, тогава Димитър го намушкал. В този момент навън изскочила Симона, Димитър намушкал и нея. Той вече не е бил на себе си. Въобще не помни, че училищната психоложка също е ранена”, разказа пред “24 часа” бащата на Димитър Генчо Иванов.

Възрастният мъж също признава, че синът му най-вероятно има някакъв психически проблем, но твърди, че във фаталния ден синът му чакал автобуса, за да се прибира, когато Симона му позвънила да се видят.

Димитър прекарва близо месец в в специализирана клиника във Варна, където му е извършена съдебнопсихиатрична експертиза. В крайна сметка експертите отсичат, че Димитър е вменяем,

съзнавал е

какво върши

и може да понесе наказателна отговорност.

Приятелка на момичето си спомня, че месец преди трагедията Димитър ги срещнал и се заканил, че следващия път ще убие Симона.

Според близки до закланото момиче 28-годишният Красимир Митков, който живее на крачка от гимназията, най-вероятно е бил повикан от Симона за помощ.

“Все още не мога да говоря за това”, сподели пред наш репортер Митков, който месеци наред лекува последиците от прободните рани в областта на гърдите.

От травмите - не само физически, но и психически, още се възстановява и училищният психолог Стефка Султанова.Според сливенски медици жената е извадила истински късмет, тъй като острието на ножа не е засегнало вътрешни органи.

“Чувствам се оптимистка” е един от последните постове на Симона във фейсбук. Той е от 3 ноември - три дни преди убийството.

Близки на почерненото семейство разказаха, че родителите на Симона се готвели да напуснат България и да се устроят на Запад. Майката на Мони искала да я измъкне от средата, в която растяла, но най-вече да я отдалечи от Димитър - странникът, влюбен до лудост в синеоката тийнейджърка.

Реклама
Реклама
Реклама