Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5675707 www.bgdnes.bg

България ще натиска за повече ЕС в разгара на Brexit

Теми, които да укрепят и засилят Европейския съюз в повече сфери, е набелязала България за своето председателство. То ще се проведе в разгара на преговорите по Brexit на Обединеното кралство, ако бъде спазено намерението на Лондон да активира чл. 50 за напускане на ЕС до края на тази година.

Българското председателство се изтегля с 6 месеца и ще се проведе от януари до края на юни 2018 г., а не както бе досега през втората половина на годината. Решението за разместването, след като Великобритания се отказа от своето председателство, бе съобщено от ЕК във вторник вечерта и потвърдено от българското правителство с решение в сряда.

Реклама

“Запазването на целостта и единството на ЕС е непосредствен приоритет”, обяви в официална позиция Министерският съвет.

България вече ще е в тройка с Естония и Австрия, а не с Естония и Великобритания и това ще наложи нови разговори по приоритетите на трите страни през есента, заяви Кунева. В началото на годината фокусът на ЕС е повече върху икономиката, което допълнително щяло да размести темите. Със сигурност обаче България ще настоява за постигане на енергийния съюз и обща индустриална политика по време на своето председателство, както и за политика по безопасността, миграцията и убежището, обясни в сряда вицепремиерът Меглена Кунева. Допълнително ще се работи и по присъединяването на Черна гора, обясни тя.

Изтеглянето на председателството ще го направи по-дълго и по-скъпо, заяви още Кунева. Тя обаче се надявала частни фирми да спонсорират държавата поне с кетъринг за събитията. Предизвикателство било и завършването на ремонтите на сгради в София навреме, допълни вицепремиерката. Хубаво обаче било, че в българското председателство ще попаднат празнуванията на 9 май и на 24 май.

От 1 август подготовката на председателството се поема от специален център, обяви още Кунева. Все още няма назначен директор, но по информация на в. “24 часа” това ще е бившият зам. външен министър Любомир Иванов.

Българските чиновници, които ще работят за председателството, няма да минават специални курсове как да преговарят за Brexit, каза още вицепремиерът.

С изтеглянето на председателството обаче няма да се наложи да се местят изборите за парламент, които трябва да са през есента на 2018 г.

Реклама

Отпуснаха 17 млн. лв. на НДК да се ремонтира

“Бояна” също обяви вече обществена поръчка

17 млн. лв. получи в сряда НДК, за да финансира ремонта на сградата за българското председателство на ЕС. Отпускането на парите стана с увеличение на капитала на държавата в дружеството “Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД. Парите ще дойдат от бюджета на Министерския съвет.

НДК вече обяви обществена поръчка за близо 14 млн. лв. за ремонт на двореца. Ремонтът ще включва подмяна на подовете, ремонти на сградите и таваните. Предвидена е и тотална реновация на тоалетните в двореца на културата.

НДК ще поеме по-голямата част от събитията по време на българското председателство. Ще се наложи и подмяна на противопожарната инсталация, ще се инсталират преводачески кабини и пр. Ще бъдат подменени и всички инсталации - електро, водопроводи, охранителна.

Това е втори конкурс на НДК, първият през пролетта бе отменен.

Министерският съвет пусна и обществена поръчка за проектиране на ремонта на дом номер 2 в резиденция “Бояна”. В него ще бъдат настанявани делегации, ще се ползва и за срещите и съветите, които изискват по-високо ниво на сигурност. Цената на тази поръчка е 375 хил. лв. без ДДС.

За конкурсите на НДК и Министерския съвет все още не са изтекли сроковете за подаване на офертите.

Две нива в “Света София” - вдигат депутатите към покрива, а медиите под тях

На две нива ще бъде разделена зала “Света София” в бившия Партиен дом, за да се превърне в пленарна.

Отгоре ще бъде обособена новата зала, в която ще работят депутатите. Подът ѝ ще започне от нивото на колоните, които в момента са високо до ложите. Той ще бъде повдигнат от метална конструкция на колони, която по проект ще тежи 44 тона.

Върху нея ще бъдат монтирани бъдещите депутатски банки.

Под залата ще бъде освободено още едно ниво, където ще се разположат помещения за конференции и за срещи с медиите.

Очаква се

ремонтът

да започне

до месеци,

а предвидените 2 г. като срок за строителство ще трябва да бъдат съкратени, за да е готова залата за българското председателство на ЕС, което започва от 2018 година.

Новата пленарна зала ще е със стъклен покрив и амфитеатрална структура.

Проектът е на арх. Владислав Николов от фирма “Никонсулт”, която през 2011 г. бе класирана на първо място в конкурс за преустройството на залата.

Стоманената

конструкция

на купола ще

тежи 56 тона,

става ясно от документацията на обществената поръчка.

Стъкленият покрив ще осигурява на депутатите пряка естествена светлина.

Сега те заседават на лампи от сутрин до вечер, тъй като в залата няма прозорци.

Заложени са и повече удобства за депутатите. Местата им ще са с 30 повече от досегашните - 270, така че ще има възможност парламентарните групи да не са плътно залепени една за друга. Самите парламентарни банки ще бъдат с по-широки кресла и повече място на плотовете пред тях, за да може да се поставя лаптоп.

Предвидени са места за президиум, както и официални ложи за правителството и президента.

Креслата за гости пък ще бъдат зад масивните колони и стъклени паравани на нивото на самата зала, докато сега те се настаняват на балкона.

Народното

събрание е

допуснало

само двама

кандидати

до обществената поръчка за строителството и ремонта в Партийния дом.

Тя е на стойност почти 20 млн. лв.

Допуснатите до участие в конкурса компании са “Водстрой 98” и консорциум между фирмите “Електрон прогрес” и “АТ Инженеринг 2000”, става ясно от протокол, публикуван на сайта на парламента.

Третият участник “Булстрой груп” е отстранен заради липса на допуск за работа с класифицирана информация. Обществената поръчка на НС е обявена като свързана с отбраната.

Все още парламентът не е отворил ценовите оферти за ремонта.

Според заданието реконструкцията трябва да бъде направена така, че дейността на депутатите да бъде максимално отделена от останалите посетители в НС - журналисти и гости.

Затова са предвидени нови подходи, турникети, ограничителни парапети и зони с контролиран достъп.

В поръчката се посочва, че реконструкцията ще бъде съобразена със съществуващия стил на интериора, но ще се търси “съвременно звучене”.

От сегашните

красиви

орнаменти и

таван с

кристален

полилей няма

да остане нищо

Идеите за прехвърлянето на парламента изцяло в бившия Партиен дом, където сега заседават комисиите и са кабинетите на депутатите, са от средата на 90-те години.

Първият архитектурен конкурс за залата бе проведен през 1996 г., последваха още два - през 2003 г. и 2008 г. До реконструкция на сградата не се стигна, защото нямаше финансиране.

Смяната на пленарната зала бе пришпорена, тъй като във връзка с председателството на ЕС България ще е домакин на няколко заседания на комисии от 28-те национални парламента. Настоящата зала на парламента е твърде тясна за такива събрания.

След преместването старата сграда на Народното събрание ще остане само за тържествени събития.

Реклама
Реклама
Реклама