Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5676137 www.bgdnes.bg

Карина Караиванова оглави Комисията за финансов надзор

Депутатите я избраха след 1 час и 40 минути дебат

Карина Караиванова е новият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) с шестгодишен мандат. „За“ нейната кандидатура гласуваха 139 народни представители, „против“ – 24 „въздържали се“ - 11 , с което тя бе приета.

Караиванова бе номинирана от ПГ на ГЕРБ на 20 юли.

Реклама

Други депутати и парламентарни групи не издигнаха кандидат и така тя се оказа единствен претендент за поста. Заради съкратените срокове за номинации и избор депутати сезираха КС и поискаха процедурата да бъде отменена. Съдът още не се е произнесъл.

По време на дебатите днес, Румен Гечев от ПГ на „БСП лява България“ посочи, че управляващите са нарушили правилника и са съкратили сроковете и сметна това за недопустимо, защото парламентът е този, който трябва да дава пример за спазване на буквата на закона. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че няма опасност Конституционният съд да се произнесе, че правилата за избор на председател на КФН са противоконституционни, защото правилникът за работата на НС е приет с решение на парламента. В рамките на дебата народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев посочи, че групата му ще подкрепи кандидатурата на Карина Караиванова. Той обясни, че продължават обаче да твърдят, че процедурата е опорочена. Емил Димитров от ПГ на ПФ обяви, че групата му ще подкрепи кандидатурата на Карина Караиванова. Според него кандидатът си заслужава.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама